U SKLOPU CEKOM PROJEKTA

U Rijeci održana konferencija „Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti“

U dvorani 006 Filozofskog fakulteta u Rijeci održana je konferencija “Pametni gradovi – prilika za suradnju i jačanje regionalne konkurentnosti”, treća po redu konferencija u sklopu projekta CEKOM za pametne gradove.

Konferenciju su uvodnim riječima otvorili Nenad Antolović, član uprave i direktor nositelja projekta, tvrtke Smart Ri, zatim pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Jana Sertić te rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić Samaržija.

Građani mogu aktivno sudjelovati u provođenju CEKOM-a za pametne gradove

Nenad Antolović iskoristio je priliku naglasiti da u ovoj posljednjoj fazi provođenja CEKOM-a za pametne gradove upravo građani, kao njegovi krajnji korisnici, mogu aktivno sudjelovati u provođenju uključenjem u aktivnosti Urbanog laboratorija, mjesta, i fizičkog i virtualnog na kojem mogu dobiti sve informacije o projektu, pitati, proučiti i najbitnije dati komentar i konstruktivnu kritiku.

Pročelnica Sertić, danas i u funkciji izaslanika Gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića istaknula je kako ovakvi projekti koji potiču suradnju poduzetničkog sektora, akademske zajednice te javnih poduzeća mogu uvelike unaprijediti poduzetničku klimu i potaknuti inovacije i inovativne pristupe razvoju gospodarstva.

Za kraj uvoda, odnosno svečanog otvorenja konferencije, rektorica Prijić Samaržija izrazila je zadovoljstvo što su uz samo Sveučilište u Rijeci čak tri njegove sastavnice aktivni i vrijedni partneri CEKOM-a za pametne gradove koji zastupaju akademsku razinu u triple helix konceptu suradnje na kojem je CEKOM uvelike i temeljen. Sudionicima je za kraj poželjela uspješan dan, druženje i početke novih suradnji.

Predavanja konferencije započela su pregledom samog tijeka projekta od njegovih začetaka prije čak 9 godina pa sve do danas. Damir Medved, tehnički koordinator projekta prenio je sudionicima svoja iskustva od faze planiranja, prijave i zatim provedbe projekta te dao viziju i konkretne planove za budućnost ovog projekta i svih ideja i suradnji koje su iz njega proizašle.

Mogućnosti razvoja suradnje između gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice

Konferencija je bila posvećena mogućnostima razvoja suradnje između gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice na konkretnim projektima. Također predstavljeni su i aspekti suradnje ustrojeni unutar projekta CEKOM za pametne gradove koji se bave izazovima s kojima se gradovi susreću u području prometa, energetike, ekologije, infrastrukture, upravljanja resursima i ostalim područjima važnim za funkcioniranje urbanih sredina.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici svih 20 partnera projekta CEKOM za pametne gradove.

Centralni dio konferencije je panel rasprava pod nazivom „Učinkovita suradnja na projektima istraživanja i razvoja“ kroz koju su predstavnici različitih dionika okupljenih unutar projekta CEKOM za pametne gradove posvjedočiti o iskustvima stečenim u provedbi ovog istraživačko-razvojnog projekta. Konferencija je dala i osvrt na novu financijsku perspektivu Europske Unije te potencijalne načine financiranja projekata kojima bi se implementirala rješenja za pametne gradove, ali i stvorio temelj za nove projekte poput CEKOM-a za pametne gradove koji bi potencirali međusektorsku suradnju.

Iskustva na značajnom projektu

Osim centralnog panela, sudionici konferencije od svih projektnih partnera CEKOM-a za pametne gradove mogli su čuti koja su njihova iskustva na ovom značajnom projektu i na koji način su ostvarivali međusobnu suradnju.

CEKOM je osnovan sukladno javnom pozivu Ministarstva gospodarstva prema kojima je CEKOM inovacijski klaster koji potiče suradnju poduzetnika i organizacija za istraživanje i širenje znanja na projektima istraživanja i razvoja. Odnosi među partnerima uređeni su Sporazumom o zajednici prijavitelja koji ima za cilj definiranje i uspostavu učinkovite suradnje na projektima istraživanja i razvoja u okviru CEKOM-a usmjerene na razvoj i primijenjena istraživanja i komercijalizaciju rezultata.

Nositelj projekta CEKOM je tvrtka Grada Rijeke Smart Ri d.o.o.
(Foto: Smart Ri)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari