NA DNEVNOM REDU 23 TOČKE

U Opatiji održana 9. sjednica Županijske skupštine PGŽ, mještani Ilovika prosvjedovali zbog luke Mrtvaška

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U opatijskom Hotelu Royal održana je 9. sjednica Županijske skupštine PGŽ s dnevnim redom od 23 točke. Tijekom trajanja Skupštine, mještani Ilovika održali su najavljeni prosvjed vezano za projekt Mrtvaška.

Župan Zlatko Komadina na upit novinara rekao je kako mu je žao da se umjesto razgovora oko kojeg su vrata Županije uvijek otvorena, kako za predstavnike Ilovika, tako i za županijske vijećnike, preferira ovakav prosvjed.

Komadina: Sve što je bilo moguće od zahtjeva Ilovčana je i ispunjeno

Podsjetio je da je osobno predstavniku mještana Ilovika, gospodinu Radosloviću, omogućio da se obrati vijećnicima Županijske skupštine na prethodnoj sjednici. Skupština je donijela zaključke prema kojima je sve što je bilo moguće od zahtjeva Ilovčana i ispunjeno.

Između ostalog, zahtjev za sniženje dijela rive, kao i nova organizacija gradilišta kojom bi se omogućilo da svo vrijeme trajanja radova mještani imaju mogućnost pristanka brodicama u luku Mrtvaška. Župan je podsjetio i da je linija, čiji povratak mještani traže, izmještena odlukom državne agencije u Mali Lošinj što je bio izbor Mjesnog odbora Ilovika iako su bile ponuđene četiri alternativne luke na otoku Lošinju kraćeg trajanja prijevoza.

Istaknuo je nadalje da projekt luke Mrtvaška omogućuje novi razvoj i bolju prometnu povezanost, ne samo otoka lošinjskog arhipelaga već i susjednih otoka Paga, Raba pa sve do Zadra te izrazio žaljenje što mještani na ovakav način opstruiraju taj projekt koji osim dograđene moderne luke obuhvaća i izgradnju pristupne državne ceste.

Župan je osudio svaki oblik prijetnji

PGŽ je do sada izgradila deset luka, između ostalog i novu luku na otoku Iloviku, a za osam projekata izgradnje osigurana su sredstva iz EU fondova. Župan je osudio svaki oblik prijetnji te pozvao Ilovčane na razgovor koji su oni do sada odbijali, kao što su odbili da im se na njihovom otoku prezentiraju dogovorena prometna rješenja u vrijeme trajanja radova javivši zamjenici župana Marini Medarić da je bolje da ne dolazi na otok.

Minutom šutnje odana počast Hrvoju Buriću

Na samom početkom sjednice, u okviru aktualnog sata, vijećnik Ivo Vidotto u ime kluba nacionalnih manjina predložio je da Županijska skupština uputi osudu svakog oblika prijetnji, vrijeđanja i nasrtaja prema predstavnicima institucija kakve je u zadnje vrijeme doživio ravnatelj ŽLU Mali Lošinj te podsjetio na dio teksta prisege koju su dali županijski vijećnici, a kojom se obvezu na zaštitu pravnog poretka i poštivanja Ustava i zakona RH.

Zatražio je i da se sa Skupštine uputi zahtjev za očitovanje PU Primorsko-goranske vezano uz prijavljene prijetnje i nezakonitosti od strane mještana Ilovika. Također je minutom šutnje odana počast preminulom bivšem članu skupštine Hrvoju Buriću.

Usvojena izvješća

U nastavku sjednice usvojena su izvješća Savjeta mladih, Vijeća seniora i Savjeta za socijalnu skrb PGŽ-a te prijedlog Odluke kojom se Proračun PGŽ-a za 2022. godinu usklađuje s novim Zakonom o proračunu.

Usvajanjem izmjene Odluke, lučko područje luke Novi Vinodolski s bazenom Suha Ridina dobilo je 50 novih vezova. Dana je suglasnost ŽLU Krk za dugoročno zaduživanje radi financiranja projekta „Ribarska luka Krk“ te je većinom glasova usvojena odluka o dodjeli dva milijuna kuna ŽLU Mali Lošinj za II. fazu sanacije i produženja postojećeg pristana u luci Unije.

Prezentirano je izvješće o ugovorima o koncesiji i radu koncesionara u 2021., a kao jedan od suvlasnika društva s 27,61% temeljnog kapitala, ŽS PGŽ je pozvala Trgovačko društvo KanalRi da najmanje jednom godišnje podnese izvještaj o poslovanju za proteklu godinu.

Usvojena je i odluka o promjeni naziva Trgovačke i tekstilne škole Rijeka u „Škola za trgovinu i modni dizajn Rijeka“ te više odluka o davanju koncesija na pomorskom dobru i suglasnosti za potkoncesije.

Po završetku sjednice, preostale točke dnevnog reda jednoglasno su usvojene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari