BORBA S KORONAVIRUSOM

Održana sjednica Stožera CZ PGŽ: Sve mjere ostaju na snazi do 26. travnja

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Sve epidemiološke mjere koje su u primjeni u Primorsko-goranskoj županiji ostaju na snazi, kako su i donijete, do 26. travnja, rekao je po završetku današnje sjednice Stožera civilne zaštite PGŽ načelnik Stožera Mladen Šćulac

Kako je pojasnio, mjere se neće korigirati jer još uvijek nije došlo do značajnijeg pada novozaraženih osoba.

Da je epidemiološka situacija i dalje jako zahtjevna potvrdio je i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović koji je iznio aktualne brojke. Danas je evidentirano 323 novooboljelih unutar laboratorijski obrađenih 974 uzoraka što čini 33,2 posto.

Mićović je dodao da su 292 osobe ozdravile, a broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ povećao se na 3229.

“U ovom tjednu imali smo u prosjeku 26,54 posto udjela novozaraženih među testiranim osobama, a nadamo se da ćemo ovim mjerama taj udio spustiti ispod 22 posto. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 je 197. Na respiratoru se nalazi 10 osoba.

U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, se na liječenju trenutno nalaze 22 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u nažalost preminulo 6 osoba od COVID-19 bolesti.

„Udio hospitaliziranih osoba od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi stabilnih 6,8 posto“, rekao je Mićović.

Podaci o cijepljenju

Iznio je i podatke o cijepljenju te naglasio da su sve doze koje su došle u PGŽ utrošene.

S današnjim danom prvu dozu cjepiva primilo je 41 894 stanovnika PGŽ što čini 15 posto ukupnog broja stanovnika u županiji, a to je dvostruko više od prosjeka procijepljenosti u RH. Drugu dozu primilo je 8.395 građana, a i tijekom sutrašnjeg dana bit će u sportskoj dvorani na Zametu organizirano masovno cijepljenje građana.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izrazila je zadovoljstvo da upravo sutra kreće i organizirano cijepljenje prosvjetnih djelatnika “koje smo među prvima u RH dogovorili s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ”.

Najavila je da će se nastava po C modelu za sve učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač PGŽ nastaviti i sljedeći tjedan, da je potvrdu tog prijedloga dao i Grad Opatija, a da Grad Rijeka, u osnovnim školama kojima je osnivač, nastavu po A modelu organizira za učenike prva četiri razreda osnovnih škola.

„U ovom tjednu imamo evidentiranih 135 pozitivnih učenika i 14 nastavnika što je za 100 učenika manje nego prije donošenja mjera. O mjerama ćemo ponovno raspravljati krajem sljedećeg tjedna, a sigurno ćemo u škole vratiti maturante kojima nastava završava u svibnju“, rekla je Stilin.

Pročelnica UO za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić izvijestila je da je jedan od današnjih zaključaka Stožera upućivanje prijedloga prema Nacionalnom stožeru o ujednačavanju podataka praćenja epidemiološke situacije po županijama sukladno europskoj praksi jer je to jedini način da dobijemo realnu sliku.

To znači da bi svi morali pratiti podatke o broju novozaraženih, broju testiranih, udjelu pozitivnih među testiranim, broju hospitaliziranih i udjelu broja osoba na liječenju u odnosu na ukupan broj aktivnih slučajeva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari