OPASNOSTI „SEXTINGA“: Riječke učenike policijski predavači upozorili na rastuće oblike cyber-kriminala

Na predavanjima su sudjelovali i roditelji učenika koji su imali priliku upoznati se s oblicima elektroničkog kriminaliteta i problemom zlouporabe tzv. novih tehnologija

Jučer su u Osnovnoj školi „San Nicolo“ u Rijeci policijski službenici Odjela prevencije u suradnji sa Službom gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko- goranske održali predavanje o elektroničkom kriminalitetu.

Ovo predavanje je bilo zadnje od tri predavanja koja su održana tijekom mjeseca travnja u riječkim osnovnim školama. Predavanja su još održana u Osnovnoj školi „Zamet“ i „Turnić“u Rijeci, a održali su ih policijski službenici Dario Tonković iz Odjela prevencije i Mirjana Škalec iz Službe gospodarskog kriminaliteta.

Zlouporaba tzv. novih tehnologija

Na predavanjima su sudjelovali i roditelji učenika koji su imali priliku upoznati se s oblicima elektroničkog kriminaliteta i problemom zlouporabe tzv. novih tehnologija. Također je predstavljena i zakonska regulativa te načini postupanja u slučaju susretanja s počinjenjem kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece putem interneta.

Policijski službenici su u predavanjima posebno učenike, ali i njihove roditelje, upozorili i na opasnosti koje proizlaze prosljeđivanjem i slanjem seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, tzv. sexting.

Naime, ova pojava je uočena kao noviji pojavni oblik seksualno rizičnog ponašanja mladih, a koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja, a posredno može dovesti i do drugih problema u ponašanju. Učenici i roditelji pokazali su veliko zanimanje za ovu temu te aktivno sudjelovali u predavanju.

Aplikacija RED BUTTON

Osim navedenog, roditeljima je savjetovano da u slučaju kada dijete putem interneta primi prijeteću, uznemirujuću ili seksualnu poruku odmah:

• prijave pozivom na broj 192, gdje ćete biti usmjereni na stručno osposobljenog službenika
• pošalju e-mail poruku na adresu primorsko-goranska@policija.hr ili policija@mup.hr
• dođu u najbližu policijsku postaju

Neprimjeren sadržaj na internetu moguće je prijaviti i putem aplikacije RED BUTTON koja omogućava jednostavan i anoniman način prijave. Ova aplikacija namijenjena je svima, a posebno je prilagođena djeci i omogućava prijavljivanje nezakonitog sadržaja na Internetu koji se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Web aplikacija RED BUTTON nalazi se na adresi https://redbutton.mup.hr/

Ovu vrstu predavanja i edukacije policijski službenici će održavati i u narednim mjesecima u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama kako bi o ovoj problematici i mogućnostima prevencije elektroničkog kriminaliteta educiralo se što više djece i mladih, njihovih roditelja i učitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari