Općina Viškovo sufinancira produženi boravak

Općina Viškovo provela je postupak savjetovanja s javnošću za prijedlog izmjena Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o posebnim oblicima pomoći. Sukladno prijedlogu općinske načelnice Sanje Udović, a pod uvjetom da Općinsko vijeće izglasa izmjenu Odluke, povećat će se iznos prava na sufinanciranje produženog boravka u školama i organiziranog boravka i podučavanja učenika razredne nastave unutar organiziranih alternativnih programa.

U tom slučaju, pravo na sufinanciranje produženog boravka u školama ostvarivat će se u visini 50% troška nastavnog osoblja do maksimalnog iznosa od 450,00 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 225,00 kuna mjesečno, dok će se pravo na sufinanciranje organiziranog boravka djece kod subjekata registriranih za alternativne boravka ostvarivati u visini 50% ekonomske cijene bez prehrane do maksimalnog iznosa od 450,00 kuna mjesečno umjesto dosadašnjih 225 kuna.

„Na ovaj prijedlog smo se odlučili u želji da roditeljima osnovnoškolaca financijski olakšamo situaciju u kojoj smo se svi zajedno našli suočeni s porastom troškova života na svim razinama. U tom smislu, a pored izmjene i dopune Odluke o posebnim oblicima pomoći, predložila sam i izmjenu Odluke o socijalnoj skrbi prema kojoj će se pravo na besplatni produženi boravak i besplatnu cjelodnevnu nastavu učenika razredne nastave u školama ostvarivati u visini 100% troška nastavnog osoblja do maksimalnog iznosa od 900,00 kuna mjesečno, dok će se pravo na besplatni organizirani boravak učenika razredne nastave kod subjekata registriranih za alternativne programe boravka ostvarivati u visini do maksimalnog iznosa od 900,00 kuna mjesečno.

Pravo na sufinanciranje produženog boravka u školama i organiziranog boravka i podučavanja učenika razredne nastave unutar organiziranih alternativnih programa trenutno koristi oko 250 učenika koji osnovnu školu pohađaju u Viškovu odnosno u školama gdje su osnivači druge jedinice lokalne/regionalne samouprave.“, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

S obzirom na to da se radi o dvostrukom povećanju mjesečnog  iznosa prava na sufinanciranje, sredstva predviđena u Proračunu za 2022. godinu bit će potrebno kroz rebalans proračuna povećati za mjesece studeni i prosinac te u Proračunu za 2023. godinu osigurati nešto manje od 600 tisuća kuna pod uvjetom da ostane isti broj korisnika. Ako Općinsko vijeće usvoji izmjene ovih Odluka, one će se primjenjivati počevši od računa za mjesec studeni ove godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views