OBIČAJ STAR 150 GODINA!

“Pokladni običaji loparski maškari” na popisu nematerijalnog kulturnog dobra Hrvatske!

Foto: TZ Općine Lopar

Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje kojim se pokladnim običajima loparskih maškara dodjeljuje status nematerijalnog kulturnog dobra RH

U obrazloženju se navodi da su „loparski maškari“ na otoku Rabu posebna pojava u kontekstu pokladnih običaja u Hrvatskoj koja traje u kontinuitetu najmanje 150 godina, njegujući izvorna pravila i izgled, odnosno odjeću i opremu.

Kao i kod mnogih sličnih običaja i u Loparu se vjerovalo da maškare tjeraju sve negativne sile, a održavanje pokladnih običaja okuplja lokalnu zajednicu i značajno je za očuvanje tradicijske baštine.

Pokladni običaji Lopara pridružili su se tako dugačkom popisu nematerijalnih kulturnih dobara, gdje su od ranije već uvršteni i pokladni ophod zvončara na području Kastva, Novljanski mesopust, pokladni običaji crnoluških pesniki, ali i tradicijski plesovi otoka Krka, grobnička čakavština, umijeće pripreme rapske torte, govor otoka Suska, kao i drugi tradicijski običaji i vještine iz našeg kraja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views