PONOVNO ISPRED SVIH! Riječki gastroenterolozi prvi u Hrvatskoj izveli transplantaciju fekalne mikrobiote

Foto: ilustracija

Zahvat je izveden na Zavodu za gastroenterologiju u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju, a radi se o prijenosu fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva uslijed infekcije sa C. Difficile

Transplantacija fekalne mikrobiote ili prijenos (transfer) fekalne mikrobiote (FMT) oblik je liječenja infuzijom tekućeg filtrata stolice (fecesa) zdravog davaoca u crijevo primaoca kako bi se postigla normalizacija crijevne flore. Poremećaj crijevne flore (disbioza) primaoca najčešće je posljedica primjene antibiotika i uzrok je razvoju infekcije bakterijom Clostridium difficile (CD).

U osnovi patogenog mehanizma je suzbijanje normalne crijevne flore, zbog čega dolazi do prerastanja te patogene bakterije. Zbog česte primjene antibiotske terapije, osobito u bolničkim uvjetima, incidencija infekcije sa Clostridium difficile posljednjih je desetljeća u porastu.

Koncept FMT-a u liječenju gastrointestinalnih poremećaja ljudi uslijed trovanja hranom opisan je još u Kini pred 1700 godina, a primjena u veterini spominje se u 17. stoljeću. Eiseman i suradnici opisali su primjenu FMT-a u liječenju teške upale crijeva (pseudomembranozni kolitis) 1958. godine. Ipak, rutinska primjena metode zaživjela je u svijetu tek posljednjih desetak godina.

FMT je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crijevne flore u pacijenata oboljelih od infekcije sa C. difficile, s visokom stopom kliničkog izlječenja (više od 85%). Tekući filtrat stolice (fekalna suspenzija) može se primijeniti putem uske savitljive cijevi (nazogastrična sonda) koja se plasira kroz nos u želudac odnosno dvanaesnik ili tijekom pregleda debelog crijeva (kolonoskopija) izravno u debelo crijevo.

Moguća je primjena i u obliku klizme ili kapsula. Iako je najčešća, a ujedno i jedina službena indikacija prihvaćena od stručnih društava opetovana ili teška infekcija crijeva spomenutom bakterijom, ova metoda pokazala je rezultate i u liječenju funkcionalnog poremećaja te upalne bolesti crijeva.

U tijeku su studije o njezinoj primjeni u cijelom nizu bolesti, od debljine i metaboličkog sindroma pa sve do neuropsihijatrijskih oboljenja poput multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma.

Dio regulatornih tijela u svijetu tretira suspenziju fekalne mikrobiote kao lijek, a dio kao oblik transplantacije tkiva. Sam postupak fekalne transplantacije relativno je tehnički jednostavan i ne iziskuje testiranje podudarnosti, kao što je to slučaj u klasičnim transplantacijama organa. U liječenje je uključen tim koji čine gastroenterolog, mikrobiolog i infektolog. Crijevna mikrobiota zbog svoje složenosti ima potencijala utjecati na mnoštvo fizioloških funkcija, uključujući metabolizam, imunitet, pa čak i neurološki razvoj.

Zbog toga je još dosta neodgovorenih pitanja koja se odnose na probir i odabir davaoca, standardizirane protokole i dugoročnu sigurnost. Pažljiva selekcija davaoca danas se temelji na kliničkoj ocjeni.

Davaoci stolice su zdravi dobrovoljci, zbog praktičnosti najčešće iz bolesnikove neposredne okoline, koji ispunjavaju potrebne kriterije.

Na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a Rijeka u suradnji s Odjelom za kliničku bakteriologiju, mikologiju i parazitologiju, učinjena je prva transplantacija fekalne mikrobiote u bolesnice s teškim oblikom upale debelog crijeva uslijed infekcije sa C. difficile. Infekcija se razvila kao posljedica primjene antibiotika zbog upale pluća. Davalac je bila bolesnici nepoznata, mlada osoba kod koje su provedena sva potrebna testiranja prije uzimanja stolice.

Metoda je primijenjena u dva navrata u razmaku od tjedan dana apliciranjem pripravka stolice putem kolonoskopa. Postignut je potpuni oporavak sluznice crijeva. Zahvat je ostvaren u suradnji s inozemnim gastroenterologom, Peterom Malfertheinerom, professorom emeritusom sveučilišta u Magdeburgu i direktorom edukacijskih programa EAGEN-a – Europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views