50. OBLJETNICA PROMETOVANJA

Potpisan novi šestogodišnji ugovor za međužupanijsku liniju Rab-Lun-Rab

Predstavnici Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije te Grada Raba i Novalje sklopili su danas s Rapskom plovidbom d.d. ugovor za nastavak održavanja međužupanijske brodske linije Rab-Lun-Rab na sljedećih šest godina.

Riječ o liniji koja ove godine obilježava 50. obljetnicu prometovanja te za koju su potpisnice ugovora osigurale sufinanciranje od gotovo 260.000,00 eura na način da Primorsko-goranska županija i Grad Novalja pokrivaju po 35 posto iznosa, dok će Ličko-senjska županija i Grad Rab snositi po 15 posto ukupnih troškova održavanja.

Prilikom potpisivanja ugovora u Rabu župan Zlatko Komadina naglasio je važnost ove linije za povezivanje lokalnog stanovništva. “Linijom smo omogućili međuotočno povezivanje što je jako važno za kvalitetu života naših otočana. To je prva u Hrvatskoj međužupanijska linija, imamo još dvije županijske linije koje ćemo uskoro uspostaviti, Lopar-Baška i Crikvenica-Šilo. Poduzimamo sve napore da našem domicilnom stanovništvu i u zimsko vrijeme omogućimo poveznost među otocima, ali i isto tako i našim turistima”, komentirao je župan.

Zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić i direktor Rapske plovidbe d.d. Dragan Andrić istaknuli su značaj linije za kvalitetu života na otocima te zahvalili Primorsko-goranskoj županiji što je bila nositelj posla dok je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić rekao da su svojim primjerom i sufinanciranjem obje županije poslale važnu poruku otočanima da brinu o životu na otoku.

Linija Rab-Lun-Rab predstavlja međužupanijsku liniju koja spaja otok Rab i otok Pag. Ukupna duljina linije iznosi 4,5 NM. U izvansezonskom razdoblju prometuje tri puta tjedno dok su u međusezonskom i ljetnom razdoblju osigurane svakodnevne linije. Održava se od 1974. godine kada je ukinuta brodska linija koja je preko Raba povezivala Lun s Rijekom. Tada je dogovorom Općine Rab i Rapske plovidbe uspostavljena lokalna linija brodicom “Igor”, koja je nekoliko godina imala status državne linije. Brodica “Maslina” koja danas održava liniju kupljena je i prilagođena liniji 2014. godine. Od 1. srpnja 2017. godine linija ima status međužupanijske s cjelogodišnjim poslovanjem.

S obzirom na uspješno održavanje, Primorsko-goranska županija je zajedno s Ličko-senjskom županijom te Gradom Rabom i Gradom Novaljom pokrenula postupak javne nabave za sklapanje novog šestogodišnjeg ugovora.

Na potpisivanju su sudjelovali brojni uzvanici, uz ostale, resorna pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić, predstavnici Općine Lopar, ravnatelji Županijskih lučkih uprava Rab, Novalja, Crikvenica te lučke kapetanije Senj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari