DANAŠNJI KOLEGIJ

Povećao se rashod konsolidiranog proračuna PGŽ za 143,2 mil. kuna; Najveći udio odnosi se na zdravstvo i školstvo

Na redovitoj konferenciji za novinare PGŽ zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je o EU projektima koje provodi županijska REA Kvarner:

„U sklopu projektaUnije – samoodrživi otokplanira se izgradnja podne sunčane elektrane snage 1 MW. HEP je potvrdio interes za ulaganje, ishodovana je lokacijska dozvola te se čeka energetsko odobrenje Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša. Na ovaj projekt se nadovezuje projekt INSULAE koji se također provodi na Unijama, a radi se o baterijskom postrojenju za pohranu energije proizvedene u sunčanoj elektrani“.  Vezano za projekt ISLANDER zamjenik župana je rekao da je cilj projekta ubrzanje dekarbonizacije odobrenih otočnih energetskih sustava te kako projekt ide u dvije faze. „Prva faza je realizacija pilot aktivnosti na njemačkom otoku Borkum gdje će se prvi puta uvesti tehnologija, a nakon toga mi preuzimamo na način da se rade dva replikacijska plana, jedan za Otok Cres, a drugi za ostale kvarnerske otoke. Od jedanaest partnera iz sedam europskih zemalja, REA Kvarner je jedini partner iz Hrvatske“ naglasio je Braut.

Pročelnik za financije Krešimir Parat govorio je o rebalansu Proračuna za 2021. godinu za koji je provedena javna rasprava te izvijestio medije o povećanju planiranih rashoda Proračuna: „Ukupni rashodi se povećavaju se sa milijardu i tristo pedeset tri milijuna kn na milijardu i četiristo devedeset šest milijuna kuna, odnosno povećavaju se za 143,2 milijuna kuna. Rezultat je to povećanja rashoda proračunskih korisnika za 108,4 milijuna kn (povećanje od 9,2%),  dok je županijski dio 34,8 milijuna kuna (povećanje od 9,1%). Županijski rashodi prema novom prijedlogu Proračuna iznose 418,9 milijuna kuna (28%), dok na rashode proračunskih korisnika otpada milijarda i sedamdeset sedam (72%) milijuna kuna“ rekao je Parat te pojasnio kako se najveći udio u povećanju rashoda odnosi na zdravstvo i školstvo, dok najveće povećanje rashoda imaju Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ što je rezultat pandemije te Dom zdravlja PGŽ radi kapitalne investicije, projekta izgradnje novog Doma zdravlja u Opatiji. Rast rashoda je financiran prijenosom viška iz prethodne godine, a ostatak je financiran porastom tekućih prihoda.

U planiranju proračuna, kazao je Parat, prioriteti su bili završetak postojećih investicija, pomoć zdravstvenim ustanovama, poduzetnicima i održavanje šireg društvenog standarda. U zdravstvenom sektoru Županija je financirala čitav niz aktivnosti i programa, ali i dio aktivnosti koje se odnose na pandemijsku krizu. U smislu pomoći poduzetnicima, Primorsko-goranska županija je do sada predvidjela 2,2 milijuna kuna, što se pokazalo kao nedovoljno te su osigurana dodatna 4,4 milijuna kuna. „Ukupno pomažemo poduzetničkom sektoru s 6,6 milijuna kuna, direktno temeljem natječaja“, rekao je Parat.

Govoreći o izdacima za održavanje nadstandarda, pročelnik Parat se posebno osvrnuo na sport te naveo da su osigurana dodatna sredstva za troškove upravljanja Platkom, Zajednici sportova PGŽ, Gradu Rijeci za igralište Robert Komen te iznosi namijenjeni gradovima i općinama Gorskog kotara za razvoj mreže sanjkališta.

Ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović iznio je nove brojeve vezane uz pandemiju COVID-19 i velikom broju testiranih osoba, više od 1000 dnevno, što omogućava kvalitetno praćenje situacije na terenu. Mićović je izrazio zadovoljstvo i rezultatima tih testiranja, pa tako danas nema novooboljelih dok su 3 osobe ozdravile te se time broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ smanjio na 67. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koje se liječe od COVID-19 bolesti je danas jednak jučerašnjem, 7. Na respiratoru se također nalazi jednak broj pacijenata kao i jučer – 3. Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u nije bilo preminulih osoba od COVID-19 bolesti.

„Opće mjere su jako važne i ne mogu biti gurnute na periferiju“, istaknuo je Mićović te ujedno istaknuo da okupljanja, pogotovo veća, lako mogu biti žarišta infekcije. Ujedno je sve građane i organizatore događanja pozvao na dodatan oprez.

Komentirajući rezultate cijepljenja, ravnatelj Mićović je odaziv ocijenio primjerenim izrazio zadovoljstvo rezultatima, pošto prelazimo 53 posto cijepljenih prvom dozom. Još je jednom pozvao sve, pogotovo starije sugrađane, da se što prije cijepe te najavio nastavak kampanje cijepljenja bez narudžbe i tijekom ovog tjedna u četvrtak i petak od 8-18 sati na Zametu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari