"POREMEĆEN SUSTAV"

Predsjednik ugostitelja PGŽ ogorčen! “Vlada će nas ostaviti bez gaća”

Foto: Pixsell

“Samo poremećen sustav može očekivati prihode iz zatvorenih radnji”

Ekonomske štete uzrokovane epidemijom koronavirusa osjetit ćemo svi, a posebno je na udaru privatan sektor. Pa iako je riječki gradonačelnik donio mjere pomoći poduzetnicima koje su zadovoljavajuće za ugostitelje, povoljnije nego one donesene u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj,  presudne će ipak biti mjere koje će Vlada poduzeti.

Udruga ugostitelja Primorsko-goranske županije strepi pred Vladinim mjerama te smatraju kako bi Vlada trebala više slušati ono što poduzetnici napominju ili će ih kriza, kako navode, ostaviti – bez gaća.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Volio bih da je situacija teška samo za ugostitelje, no činjenica je da smo u nezapamćenoj krizi koja zahvaća sve, a mi ugostitelji smo samo jedan od zahvaćenih segmenata. Iz aspekta prvo poduzetnika, a onda i ugostitelja, stava smo da samo poremećen sustav može očekivati prihode iz zatvorenih radnji”, započinje Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Gradonačelnik Vojko Obersnel donio je mjere za pomoć poduzetnicima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada.

“Grad Rijeka je možda i prvi u Hrvatskoj reagirao razumno te je zaključio da se usluge koje se ne koriste ne bi smjele ni naplatiti.  Za tvrtke koje su zahvaćene odlukama kriznog stožera donesena je mjera obustave naplate potraživanja (najam prostora i slično) za vrijeme dok traje mjera stožera, a za ostale je Grad predvidio umanjenja s obzirom na utjecaj na promet. Naravno da je, budući da se ne može znati koliko će situacija trajati, nemoguće unaprijed se odreći svega, no ostavljen je zdrav i kvalitetan prostor koji garantira opstanak ekonomije vodeći računa i o likvidnosti gradskih financija”, ističe Jakominić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jakominić navodi kako se Vlada u krizi nije snašla kao Obersnel.

“Država je, za razliku od Grada, odlučila primarno štititi svoje interese te su donesene mjere odgode obveza ali ne i obustave, što je izuzetno opasan pristup. Zatvorene radnje ne bi smjele biti izvor prihoda, a dugoročna stabilnost proračuna primarno ovisi o stanju ekonomije nakon krize. Vidimo da su sve europske države krizi pristupile mnogo savjesnije.”

“Posebno bih naglasio nelogičnost hrvatskog ministra gospodarstva koji je 14 dana nakon potpune obustave trgovanja u RH bez imalo srama zaključio da poduzetnik koji duguje 200 kuna obaveza prema državi treba dobro razmisliti nad sobom kakav je gospodarstvenik. Mi trebamo čovjeka koji će jednako strastveno braniti ekonomiju kao što ministar financija brani proračun, i trebamo mjere koje će jednako strastveno braniti zdravlje ekonomije kao što krizni stožer brani zdravlje nacije”, dodaje Jakominić.

Nezadovoljni mjerama Vlade

Najbitnije je što je država, prema riječima Jakominića, prebacila cjelokupan sustav socijalne sigurnosti na poduzetnike, u pokušaju da zaštiti javne financije: “Vladin PR proziva poslodavce koji su odlučili svojim radnicima pružiti utočište zavoda za zapošljavanje i naknadi na koju tamo imaju pravo – iako je cjelokupni institut poslovno uvjetovanog otkaza osmišljen upravo za tu svrhu.”

Foto: Riportal.hr

Jedinu ispravnu mjeru, uz garanciju za kredite za obrtna sredstva, vidi u obustavi svih potraživanja prema realnom sektoru.

“Najispravnije bi bilo da RH iskoristi naglo dostupna beskamatna sredstva na svjetskim tržištima kako bi nas zadužili za dovoljno novaca kako bi ekonomija mogla i nekoliko mjeseci nakon normalizacije poslovati u poreznoj oazi kako bismo pokrenuli gospodarstvo. Moramo računati na do da će i prividna normalizacija nastupiti tek naredno ljeto, sa sljedećom sezonom, i to samo pod uvjetom da se korona ne vrati i naredne zime”, govori Jakominić.

Udruga ugostitelja je sa svoje strane napravila sve što je mogla.

“Kontaktirali smo jedinice lokalne samouprave i preklinjali da ne naplaćuju usluge koje ne koristimo. Kontaktirali smo razne udruge, čimbenike, komore i sudjelujemo u inicijativi Glas Poduzetnika kao zadnjem vapaju poduzetništva da izbjegnemo strukturalnu ekonomsku krizu nakon zdravstvene. Savjetujemo naše članice kako da najbolje zaštite svoje djelatnike i njihova radna mjesta i da osiguraju da ih radna mjesta dočekaju kada kriza prođe”, kaže predsjednik Udruge ugostitelja PGŽ.

Kriza se na ugostitelje, kao i na ostale poduzetnike, odražava tako da su u potpunosti obustavljene aktivnosti, dok obveze teku.

“Jedinu nadu imamo u tome da se glas poduzetnika čuje, da se osnuje krizni stožer i da ozbiljno doživimo ovu tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Vremena su teška, moramo biti hrabri. Sa štitom u ruci, kao jedna nacija – ili bez gaća kao dezerteri”, zaključuje Jakominić.

Bojana Guberac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari