PRESS KOLEGIJ U ŽUPANIJI: “Tehničkim” rebalansom županijski proračun manji 2,1 posto; funkcija obrazovanja preuzela vodeću ulogu u proračunu

Na današnjem press kolegiju župan Zlatko Komadina, i pročelnik UO za za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat govorili su o temama iz proračuna i financija. Proračun Primorsko-goranske županije “tehničkim” će rebalansom biti smanjen 2,1 posto, to jest 7,7 milijuna kuna te će, po novome, biti 357,8 milijuna kuna.

Župan se na početku osvrnuo na točke s prethodnog Kolegija župana, a istaknuo je točke rasporeda sredstava proračuna, te raspisivanje javnog poziva za prijavu projekata za raspodjelu sredstava namijenjenih pomoći u održavanju pomorskog dobra kao i sredstva namijenjenih gradnji i održavanju lučke podgradnje.

Župan ističe da su u Proračunu Primorsko-goranske županije za Održavanje pomorskog dobra – lučko i izvanlučko područje preostala neraspoređena sredstva slobodna za raspodjelu u visini 338.300 kuna, a 818.000 kuna na stavci za gradnju i održavanje lučke podgradnje. Stoga je resorni Upravni odjel raspisao javni poziv za prijavu projekata od strane Županijskih lučkih uprava koji će biti otvoren do 30. listopada.

Izvršena je zadnja preraspodjela iz decentraliziranih sredstava u osnovnom i srednjem školstvu jer nakon svih javnih nabava preraspoređuje se 120 tisuća kuna. Župan se osvrnuo i na mjesečno izvješće sustava Županijskog centra 112 za kolovoz 2015., kojem je na području PGŽ u kolovozu upućeno 13.526 poziva.

Govoreći o drugom rebalansu proračuna župan Komadina istaknuo je kako je to “tehnički rebalans” prihodne i rashodne strane u kojem se proračun smanjuje za 7,7 milijuna kuna ili 2,1%, a kapitalni projekti rastu i unutoč smanjenju namjenskih prihoda ovim rebalansom dodatno se ulaže 1,5 milijuna kuna za ulaganje i održavanje sportske infrastrukture u Gorskom kotaru, 1,2 milijuna kuna za projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Milan Brozović Kastav, 400.000 kuna za rekonstrukciju zgrade OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – PŠ Punat s dogradnjom školske sportske dvorane, 200.000 kuna za Ured za mlade za poticanje samozapošljavanja i socijalno partnerstvo, 156.000 kuna za sufinanciranje rada barokomore te 100.000 kuna za projekt Putevima Frankopana.

“Tekuća priča se smanjuje a kapitalna povećava što mislim da je dobra orijentacija same Primorsko-goranske županije”, zaključio je župan Komadina. Ujedno je najavio razmatranje prijedloga rebalansa proračuna na Županijskoj skupštini čije je održavanje predviđeno za 29. listopada.

Pročelnik Parat je rebalanse proračuna koji se rade u rujnu i listopadu opisao kao tehničke rebalanse, koji se izrađuju radi replaniranja i svođenja stavki rashoda i prihoda proračuna na pravu mjeru do kraja tekuće godine. Ujedno predstavljaju i prvi korak planiranju proračuna za iduće tri godine, te pružaju realne osnove i pokazatelje za izradu tih planova, a što je slučaj i s ovim rebalansom, kojim su replanirani prihodi obzirom na njihovu naplatu u prvih 8 mjeseci godine, te procjenjena naplata prihoda do kraja godine.

Proračun se smanjuje sa 365,5 milijuna kuna na 357,8 milijuna kuna, što predstavlja minimalno usklađenje stavaka, a otprilike 85% smanjenja prihoda i primitaka, odnosno oko 6,4 milijuna kuna, predstavlja smanjenje namjenskih prihoda i primitika, izjavio je Parat.

Prihodi od zaduživanja smanjuju se za 1,9 milijuna kuna, kao primjerice kod projekta CZGO Marišćina gdje će plaćanja će uslijediti u slijedećoj godini, a prihodi od europskih fondova, obzirom da se planirana sredstva u iznosu od 3,8 milijuna kuna neće u potpunosti potrošiti ove godine, smanjena su za 3 milijuna kuna.

Preostali iznos smanjenja prihoda od 1,3 milijuna kuna odnosi se nenamjenske prihode, prije svega na prihod od županijskih poreza, koji je korigirani za milijun kuna. Prihodi od poreza na cestovna motorna vozila smanjeni su za 900.000 kuna, što je posljedica smanjene kupovine novih automobila nakon više od 6 godina krize te prestanka plaćanja poreza nakon 10. godine starosti vozila, čime je smanjena porezna osnovica s koje se vrše naplata.

Pročelnik Parat naveo je da su rashodi proračuna korigirani razmjerno preraspodjeli namjenskih prihoda, a do prenamjene rashoda za određene pojekte i aktivnosti došlo je i preusmjeravanjem sredstava s onih projekata koji se neće izvršiti do kraja ove godine.

„S 1,2 milijuna kuna namjenjenih za OŠ Kastav i 400.000 kuna za Područnu školu u Puntu funkcija obrazovanja preuzela je vodeću ulogu u proračunu sa 22,6% ukupnih troškova proračuna“, istaknuo je Parat. Pritom je naveo da potom slijede funkcija općih javnih usluga, te zdravstvo koje čini 16% troškova proračuna. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari