Primorsko-goranska županija uložila milijune kuna u energetsku obnovu škola u Lovranu, Kraljevici, Gorskom kotaru i na otocima

Projekt je obuhvatio energetsku obnovu osam školskih zgrada a ukupni iznos projekta PGŽ je sufinancirala sa 16.567.639,50 kuna

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka u organizaciji Primorsko-goranske županije održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije“ na kojoj su sudjelovali župan Zlatko Komadina sa suradnicima, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ravnatelji osnovnih škola te načelnici i gradonačelnici gradova i općina uključenih u projekt, izvođači radova kao i brojni drugi gosti.

Projekt „Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije“ ukupne vrijednosti u iznosu od 37.575.602,54 kn predstavlja dosada najveću investiciju Primorsko-goranske županije u školstvu.

U ime svih jedinica lokalne samouprave na događanju se obratio načelnik Općine Lovran, Bojan Simonić, dok su pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin i ravnatelj REA Kvarner Darko Jardas održali prezentaciju o aktivnostima provedenim u okviru projekta.

Bespovratna sredstva namijenjena sufinanciranju projekta bila su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, a ukupni iznos projekta Primorsko-goranska županija sufinancirala je sa 16.567.639,50 kn.

Projekt je obuhvatio energetsku obnovu osam školskih zgrada: OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko, OŠ Petar Zrinski i SŠ Vladimir Nazor, Čabar, OŠ Viktor Cara Emina, Lovran, OŠ Ivana Rabljanina, Rab, PŠ Barbat, Rab, OŠ Kraljevica, OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski te OŠ Frane Petrića, Cres.

Mjere energetske učinkovitosti za sve objekte uključivale su radove na sanacijama fasada i krovova, izmjenu stolarije te instalaciju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode dok je za pojedine školske zgrade izvedena i instalacija energetski učinkovite rasvjete. Od dodatnih strojarskih mjera u pojedinim školama ugrađeni termostatski ventili, u OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko kotlovnica na lož ulje zamijenjena je onom na biomasu (pelete), u PŠ Barbat instalirana je visokoučinkovita dizalica topline, a u OŠ Frane Petrića ugrađeni su solarni kolektori za toplu vodu. Navedenim mjerama podignuti su energetski razredi objekata te se očekuju značajne energetske uštede.

U okviru Konferencije zainteresirani sudionici preuzeli su promotivne brošure projekta, a na kraju događanja pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je daljnja ulaganja Primorsko-goranske županije u domeni zdravstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari