SLOVENSKI VELEPOSLANIK U PGŽ

Projekt spoja autoceste između Rupe i Postojne je u tijeku; Čeka se početak izgradnje

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dosadašnja suradnja i brojne prilike za njeno dodatno unaprjeđenje bile su glavne teme prilikom nastupnog prijema veleposlanika Republike Slovenije Nj. E. Gašpera Dovžana u sjedištu Primorsko-goranske županije

Veleposlanika su primili župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, a župan je tom prilikom izjavio:

„Susret s veleposlanikom Dovžanom je prilika da se prisjetimo dobrih odnosa među našim državama i, kao pogranična županija, izvrsne suradnje obiju strana na lokalnoj razini. Svaki drugi Slovenac provodi svoj godišnji odmor u Hrvatskoj, uglavnom na području Istre i Kvarnera, a ove smo godine zabilježili gotovo 2,5 milijuna noćenja gostiju iz Slovenije. Robna razmjena među zemljama je oko 5,5 milijardi eura, imamo snažnu energetsku suradnju, ali i neka neriješena pitanja.“

Župan Komadina veleposlanika je zamolio da sa slovenskim resornim ministarstvima pokuša ubrzati izgradnju spoja autoceste od Rupe do Postojne kroz Sloveniju, što je u interesu obiju strana.

“Dotaknuli smo se pitanja modernizacije željezničke pruge, suradnje luka Koper i Rijeka, ali i ulaganja u školstvo te rad manjinskih zajednica s kojima imamo kvalitetnu suradnju, što je prepoznao i veleposlanik Dovžan”, zaključio je Komadina.

„Prilikom današnjeg nastupnog posjeta smo razgovarali o zajedničkim izazovima na području infrastrukture i energetike. Prenio sam županu i gradonačelniku zahvalu za suradnju sa slovenskom zajednicom koja živi u Primorsko-goranskoj županiji, njih više od 1700, okupljenih oko društava slovenske nacionalne manjine“, izjavio je veleposlanik Dovžan.

Veleposlanik Dovžan smatra da je dobro da su Slovenci u Hrvatskoj uključeni u javni život te da imaju mogućnost učenja svog jezika u školama po modelu C.

“Sa županom i gradonačelnikom sam razgovarao o turizmu te sam istaknuo da se Slovenci ovdje doista osjećaju kao kod kuće. Želimo još bolju suradnju u budućnosti kroz suradnju u školstvu, zdravstvu, prometu i transportu. Moram istaknuti da je projekt spoja autoceste između Rupe i Postojne u tijeku te sam uvjeren da će se uskoro početi s izgradnjom te poveznice”, kazao je veleposlanik.

„Energetske veze među našim zemljama u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji su iznimno važne, a Primorsko-goranska županija postaje vrlo važna točka energetske opskrbe. Planovi za širenje terminala na Krku su zanimljivi i Sloveniji kako bi se osigurala energetska sigurnost obiju zemalja“, zaključio je Dovžan.

„Dotaknuli smo se niza tema i razvojnih projekata u Rijeci, što javnih, što privatnih investicija, ali i dobru suradnju s manjinskom zajednicom. Pozdravljamo uklanjanje žilet-žice s granice te smo istaknuli prednosti skorašnjeg ulaska Hrvatska u euro-zonu i Schengenski prostor“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari