SAVJET ZA SIGURNOST PROMETA U PGŽ

Protiv prometnih nesreća u PGŽ protukliznim podlogama i web aplikacijom s lokacijama nesreća

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Održana je 6. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama Primorsko-goranske županije

Na sjednici je prezentirano izviješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PU Primorsko-goranske županije u prvih 5 mjeseci 2023. godini.

U tom je razdoblju zabilježeno 1.259 prometnih nesreća, što je više za 69 nesreća ili 5,87% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Od ukupnog broja prometnih nesreća 309 ili 24,6% bilo je s nastradalim osobama, s poginulim osobama 6 prometnih nesreća, s ozlijeđenima 304 a samo s materijalnom štetom 949 ili 75,4% (954 ili 80,0%) prometnih nesreća. Od 3.226 sudionika prometnih nesreća sudjelovalo je 244 ili 7,6% stranaca i 457 nepoznatih sudionika. Pod utjecajem alkohola evidentirano je 127 ili 3,9% sudionika. Posebno je istaknuta ugroza vozača motocikla i mopeda.

Povezani video (Kanal Ri):

Protuklizna podloga za povećanje sigurnosti cestovnog prometa

U nastavku sjednice tvrtka EURO-GALANT d.o.o. prezentirala je primjenu protukliznih podloga za povećanje sigurnosti cestovnog prometa. Naime, kolnička konstrukcija koja pruža dobru hrapavost i omogućava potrebno trenje između pneumatika vozila i kolnika uvelike doprinosi sigurnosti cestovnog prometa. Šira primjena navedene mjere započela je s novim Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine, a sama mjera se implementira u horizontalnim zavojima s ciljem sprječavanja izlijetanja vozila te ispred pješačkih prijelaza s ciljem smanjenja puta kočenja.

Web aplikacije za korištenje podataka o prometnim nesrećama

Predstavljen je i projekt Web aplikacije za korištenje podataka o prometnim nesrećama na javnim cestama Primorsko-goranske županije koji je izradila tvrtka KvarnerCad d.o.o.

Web aplikacija izrađena je u svrhu pružanja informacija korisnicima o prometnim nesrećama na točnim geolokacijama putem virtualnog poslužitelja. Web aplikaciji se pristupa preko web preglednika koristeći pristupne podatke korisnika zaštićenih šifrom (autorizacija). U aplikaciji je omogućen pregled karata područja svih cesta u Županiji te prometnih nesreća s pripadajućim atributima koje se, zahvaljujući dobroj suradnji s MUP-om kontinuirano unose u našu bazu podataka od 2001. godine.

Pretraga je pojednostavljena u odnosnu na desktop aplikaciju tj. nema mogućnosti kombiniranja kriterija pretrage te izradu dodatnih analiza Jednostavan dizajn i funkcionalnost preglednika omogućuje širu upotrebu korisnicima bez potrebe za predznanjem korištenja sličnih rješenja a daje višestruku korist korisnicima olakšavajući im planiranje i ostvarenje potrebnih intervencija i sanacija u cilju uklanjanja uočenih opasnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari