PATROLA RIPORTALA

Galerija | Provozali smo se jutros gradskim autobusima: Gužve nema, dispenzera ima. Putnici su savjesni

Foto: Mateo Levak/Riportal.hr

Nekoliko čitatelja jučer nam se javilo s pritužbama na sugrađane starije životne dobi i Autotrolej. Provjerili smo navode i možemo reći da je danas u gradskim autobusima –  OK

Jedna čitateljica jučer nam je postavila pitanje: “Prva stvar – gdje su ti dispenzeri?”, a onda se požalila i na gužve u autobusima gradskog prijevoza koje, po njezinom mišljenju, stvaraju najviše umirovljenici za koje je preporučeno da se uopće ne voze vozilima javnog prijevoza.

“Najavljeno je i preporučeno da se javnim prijevozom građani koriste isključivo za odlazak na posao i s posla te za eventualne neodgodive poslove, no iz viđenoga svi znamo da to nije tako – većina putnika su umirovljenici (poneki i kašljucaju!) a oni se svrstavaju u rizičnu skupinu i već tjednima umoljavaju da budu savjesni i da #ostanidoma.”, požalila se čitateljica I.B.

Stoga smo danas sami provjerili situaciju i provozali se Autotrolejevim autobusima na nekoliko gradskih linija.

I odmah moramo reći, situacija je povoljna. Svi autobusi su čisti i uredni, na svakom ulazu su sredstva za dezinfekciju ruku, a u vrijeme kada smo se mi vozili – oko 9 sati ujutro – nije bilo ni prevelike gužve. I svi putnici pridržavali su se preporučenih mjera fizičke distance.

 

Podsjetimo, od ponedjeljka 27. travnja počela je normalizacija javnog gradskog prijevoza a Autotrolej je objavio upute za putnike.

Prema tim uputama, prilikom ulaska u vozilo obavezna je dezinfekcija ruku putem dispenzera.

Obavezno je korištenje zaštitnih maski, bilo koje vrste, može i zaštita maramom ili šalom.

Korisnici trebaju održavati socijalnu distancu s razdaljinom od minimalno jednog metra, te se s tim u vezi, ovisno o vrsti vozila, smanjuju i prijevozni kapaciteti na način:

minibus vozilo – 15 putnika
standardni autobus – 30 putnika
zglobni autobus – 50 putnika

Iz Autotroleja mole korisnike da o navedenom vode računa, odnosno da ne ulaze u vozilo, ukoliko procijene da je u istom nemoguće održati socijalnu distancu.

Za ulaz i izlaz iz vozila koriste se srednja i zadnja vrata, s tim da se do konca ovog tjedna očekuje montaža zaštitnog pleksiglasa kod vozača, što će omogućiti i ulazak na prva vrata.

Korisnici javnog gradskog karte za prijevoz trebaju kupiti unaprijed na prodajnom mjestima KD Autotrolej, te na kioscima Tiska i iNovina.

Prijevoz je namijenjen prvenstveno osobama koje odlaze na posao ili imaju neodgodive obveze.

Preporuka ostalima, a posebno umirovljenicima i starijim osobama, da ne koriste javni prijevoz, ako im to nije neophodno nužno, te da isti u takvim slučajevima koriste izvan vršnih perioda radi vlastite sigurnosti i sigurnosti svih ostalih korisnika.

Preporuka je i apel svim korisnicima koji osjećaju neki od simptoma zaraze koronavirusom, poput kašlja ili temperature, da ne koriste javni gradski prijevoz.

Foto: Mateo Levak/Riportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari