GOSPODARENJE OTPADA

Prvi sastanak župana nakon lokalnih izbora: Suradnjom do zajedničkih rješenja

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je danas na kolegiju župana Hrvatske zajednice županija na kojem je glavna tema bila vezana uz centre za gospodarenje otpadom.

Kolegiju je prisustvovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je naglasio da uspostava učinkovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom zahtijeva partnerski odnos svih sudionika: Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedinica lokalne i regionalne samouprave, i građana.

U tom kontekstu istaknuo je važnost gradova u razvoju projekata koji bi riješili obradu miješanog komunalnog otpada, ali i aktivnosti na povećanju količina odvojeno sakupljenog komunalnog otpada. Župan Zlatko Komadina podsjetio je na činjenicu da država nije završila svoju zadaću kada je u pitanju zbrinjavanje otpada jer nije izgradila energane koje bi koristile gorivo iz otpada iz centara što je potvrdio Josip Grgić, voditelj Grupacije centara za gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj. Kako je rekao, osnovna problematika koja se ovdje javlja jest problem financiranja CGO u novom Operativnom razdoblju te zbrinjavanje goriva iz otpada i mogućnost izgradnje objekta za energetsku oporabu otpada. Podsjetio je da od trinaest centara trenutno rade samo dvaKaštijun i Marišćina, a Biljane Donje i Bikarac su u procesu izgradnje. Centri Piškornica, Doline, Tarno, Babina Gora, Lećevica i Lučino Razdolje su u postupku javne nabave za izgradnju, dok su Šagulje, Grad Zagreb i Orlovnjak u pripremi dokumentacije za prijavu projekata za EU sufinanciranje.

Na prvom kolegiju župana raspravljalo se i o planiranim aktivnostima Zajednice za naredno razdoblje gdje će poseban naglasak biti stavljen na sljedeće teme: efikasnije upravljanje školama i institucijama u nadležnosti županije, uvođenje kvalitetnog javnog linijskog prijevoza, decentralizacija dijela državne imovine EU projekti te pitanje rješavanja zahtjeva vezanih uz imovinsko-pravne odnose na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Župani su dogovorili kako će se u rujnu održati još jedan kolegij kao priprema za izbornu Skupštinu Hrvatske zajednice županija na kojoj će se birati novo vodstvo Zajednice za iduće dvije godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari