PUTNICI U PROBLEMIMA: Autotrolej od danas reducirao i prigradske linije, nedostaje im vozača

Photo: Ilustracija UGoran Kovacic/PIXSELL)

Vjerojatno će se povećati gužve u autobusima jer će se preostalim polascima pridružiti i putnici koji su dosad koristili vožnje na ukinutim polascima

Riječki javni prijevoznik Autotrolej priopćio je prošloga tjedna, kako smo već izvijestili OVDJE, kako nema na raspolaganju i ne može pronaći dovoljno vozača autobusa pa je u siječnju privremeno već izmijenjen vozni red i smanjen broj polazaka na gradskim linijama a od ponedjeljka, 11. veljače mijenjaju se i vozni redovi prigradskih linija.

Određeni vozni redovi sada imaju manji broj polazaka, neke linije su spojene, dok je nekim linijama skraćeno razdoblje prometovanja. I na gradskim i na prigradskim linijama će se u najfrekventnijim razdobljima, u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole, zadržati postojeći broj polazaka no to će svejedno vjerojatno povećati gužve u autobusima jer će se na ovim polascima pridružiti i putnici koji su dosad koristili ukinute vožnje.

Iz Autotroleja su obrazložili da zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada to komunalno društvo ne može zaposliti dovoljno profesionalnih vozača te su prisiljeni privremeno izmijeniti vozni red.

Ističu da Autotrolej sada raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina te da je s trenutno zaposleno 313 vozača D kategorije, što je čak 29 vozača manje nego u početku 2018. Zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, a u Primorsko-goranskoj županiji u evedencijama nema nezaposlenih vozača D kategorije, prenijela je Hina.

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan županije, a vozačima osigurava i smještaj.

Uz to, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo i financira osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije za stjecanje D kategorije.

Pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Autotrolej zapošljava i 12 umirovljenika, prenosi Hina.

Komunalno društvo Autotrolej za prijevoz putnika djeluje na području gradova Rijeke, Bakra, Kastva, Kraljevice i Opatije te na području općina Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena, Viškovo, Matulji i Lovran. Grad Rijeka u Autotroleju ima najviše, 83,4 posto vlasničkog udjela.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views