NASTUP ZA PAMĆENJE

(RI TV) Riječani oduševljeni koncertom No Borders Orchestra; Dogradonačelnica Krpan: “Jedna jako dobra poruka poslana je iz Rijeke”

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Simfonijski orkestar No Borders Orchestra sinoć je sjajnim koncertnim nastupom oduševio riječku publiku! Po završetku gotovo dvosatnog koncerta pljesak publike trajao je dugo, Riječanke i Riječani nisu skrivali oduševljenje

Nastupom u riječkom Exportu simfonijski orkestar No Borders Orchestra sinoć je započeo svoju turneju pod nazivom „No Return to Normality“. Orkestar pod ravnanjem vrhunskog dirigenta Premila Petrovića kojeg čine vrsni profesionalni glazbenici iz svih zemalja zapadnog Balkana iz Rijeke je poslao poruku o želji za promjenama na globalnoj razini vjerujući kako umjetnost ima moć transformacije društva.

U videu pogledajte izjavu dogradonačelnice Sandre Krpan:

Nekadašnja industrijska hala Exporta poslužila je kao kulisa klasičnoj glazbi pa su se tako na repertoaru našle kompozicije Shaker Loops Johna Adamsa, Vivaldi recomposed Maxa Richtera, Metamorphosen Richarda Straussa kao i trailer kompozicije Rethink! hrvatskog kompozitora Ivana Božićevića rađene posebno za ovu turneju.

Iz Rijeke, prve postaje njihove turneje poslana je snažna poruka o potrebnim promjenama u društvu koju je sudeći prema reakcijama mnogobrojna riječka publika i te kako dobro čula.

Simfonijski orkestar svoju turneju „No Return to Normality“ nastavlja u Zagrebu, Sarajevu, Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici.

No Borders Orchestra okupljen je s ciljem poticanja pozitivnog društvenog razvoja kroz pomirenje i kreativnu suradnju. Kroz svoj rad i glazbu traže načine za dekonstrukciju i transformaciju zajednica, zagovaraju pozitivne promjene sa željom da društveni angažman postane inkluzivniji, interkulturalniji, demokratskiji i otvoreniji. Riječ je o ansamblu koji predstavlja platformu za nadilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i naslijeđa prošlosti u regiji zapadnog Balkana, ali i šire.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Visokoj umjetničkoj kvaliteti orkestra koji je osnovan 2012. godine svjedoči i činjenica kako su jedini ansambl s prostora bivše Jugoslavije koji imaju potpisan ekskluzivni ugovor s Universal Musicom kao i snimljen CD s Deutsche Grammophonom, najprestižnijim svjetskim brendom za klasičnu glazbu.

Ovaj koncert kao i cjelokupni projekt omogućen je zahvaljujući donacijama German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američke ambasade u Beogradu, European Fund for the Balkans, Rockefeller Brothers Fundation, Regional Cooperation Council, EU Info Centre Sarajevo i Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda. Lokalni partner u organizaciji koncerta su Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari