RIJEČANI ODUŠEVLJENI: Skulptura dvoglavog orla ponovno na kupoli Gradskog tornja!

Visina skulpture je 255 centimetara, a raspon krila joj je 300 centimetara
Danas je na gradski toranj postavljena replika skulpture koja je nekad stajala na njegovoj kupoli. Skulptura je izrađena u aluminiju, teška je oko 270 kilograma a montirana je na visinu od oko 30 metara.

Visina skulpture je 255 centimetara, a raspon krila joj je 300 centimetara.

Radove montaže na vanjskom dijelu kupole obavili su alpinisti tvrtke Oktopus iz Rijeke, a uslugu dizalice tvrtka Trans-Trade d.o.o. iz Rijeke.

U projekt povratka povijesne skulpture dvoglavoga orla na kupolu gradskog tornja uloženo je oko milijun kuna iz proračuna Grada Rijeke.

Dugotrajan posao

Povratak orla na kupolu bio je dugotrajan posao koji je Grad Rijeka započeo još 2009. godine. Tada je zatraženo prvo mišljenje nadležnog Konzervatorskog odjela o programu.

Po dobivanju mišljenja Konzervatorskog odjela zatraženo je i mišljenje o stabilnosti konstrukcije kupole koje je potvrdilo kako je moguće skulpturu ponovo postaviti na vrh kupole. 2011. godine nastavilo se sa izradom povijesno-umjetničkog elaborata o samoj skulpturi prema postojećoj arhivskoj dokumentaciji koja je ujedno bila i jedina građa dostupna stručnjacima uključenim u projekt. Naime, budući da ostataka i modela skulpture, one iz 18. st. i one iz 20. st. nema, arhivska dokumentacija i fotografije bile su jedini dostupan izvor o orlu.

Skulptura je u najvećoj mogućoj mjeri replika povijesne skulpture iz 1906. godine.

Skulpturu Riječkog dvoglavog orla modelirao je akademski kipar Hrvoje Urumović prema smjernicama nadležnog Konzervatorskog odjela, a na temelju prethodno izrađenog umanjenog modela. Skulptura je u najvećoj mogućoj mjeri replika povijesne skulpture iz 1906. godine. Izrađena je u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. u Zagrebu.

Prva skulptura orla postavljena još 1754. godine

Prva skulptura orla koja je bila na Gradskom tornju bila je limena i postavljena je još 1754. godine, a skinuta pri obnovi kupole 1890. godine. Tada se radilo o jednoglavom orlu, a skulptura je bila rad riječkog kotlara Lodovica Ruppanija.

Potom je 1906. godine postavljena nova metalna skulptura ovaj put dvoglavog orla, dar Udruge riječkih žena. Skulptura je bila izlivena u gradskoj ljevaonici Mattea Skulla, a prema drvenom modelu Vittorija De Marca. No ta je 1919. pretrpjela oštećenja te je naposljetku i uništena 1949. godine otkada je Gradski toranj bio bez tog povijesnog simbola.

Postavljanje skulpture dvoglavog orla na kupolu riječkog Gradskog tornja dio je programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Publikacije o dvoglavom orlu

Također, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljene su publikacije o riječkom dvoglavom orlu. Riječ je o publikaciji “Let iznad orlovskog gnijezda” čiji se autor potpisuje kao Indeficienver, zatim publikaciji “Riječki orao u povijesno-umjetničkome kontekstu” dr.sc. Damira Tulića i publikaciji “Legenda o dvoglavom orlu” Damira Steinfla. Autori, svaki na svoj način, donose priču o riječkom dvoglavom orlu, a sva izdanja recenzirao je Velid Đekić.

Na postamentima na Korzu, postavljena je i prigodna izložba, vezana uz povijest i izradu skulpture dvoglavoga orla s drugim sadržajima iz publikacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari