Riječki porezni inspektori: ‘Ne kažnjavamo zbog jednog računa ili par kuna viška…’

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Situacija u kojoj su porezni inspektori prošlog tjedna nakon inspekcijskog nadzora izrekli visoku novčanu kaznu i na osam dana zatvorili jedan od štandova u pulskoj ribarnici, privukla je veliku pozornost javnosti. Kao i svi slučajevi u kojima se ističu visoke novčane kazne “zbog jedne kave” ili “zbog viška od nekoliko kuna”. Zato su porezni inspektori odlučili istupiti u javnost.
Odnosno, za Glas Istre to je učinio voditelj Službe za nadzor u riječkoj Poreznoj upravi Duško Brkić.
“U tom konkretnom slučaju naši inspektori ušli su u ribarnicu i bez da se legitimiraju i predstave stali u red na jednom od štandova, kao i svi ostali kupci. Osoba koja je bila na štandu svim je tim kupcima naplaćivala prodanu ribu bez izdavanja računa, a naplaćeni novac, umjesto u kasu, spremala je u bilježnicu koja se nalazila na štandu. Inspektori su čekali red, a nakon što ni njima nije izdan račun, legitimirali su se i krenuli u akciju”, kazao je Brkić.

Dakle, kako sam kaže, problem nije bio u neizdavanju jednog računa, kako se to pokušava prikazati, niti u vrebanju pogrešnog koraka trgovca, već je problem u tome što je sav promet koji se odvijao pred očima poreznih inspektora obavljen bez ispostavljanja bilo kakvog računa kupcima.

“Inspektori su strpljivo stajali u redu u kojem je ispred njih bilo pet ili šest kupaca, i ni jedan od tih kupaca nije dobio račun za kupljenu ribu. Tako da su oni prije samog legitimiranja osobno svjedočili o nekoliko stotina kuna prometa koji je, umjesto s računom i u fiskalnoj kasi, završio u bilježnici trgovca. Nakon što trgovac ni njima nije izdao račun oni su se legitimirali, a kad su ga pitali što je s tim novcem, dobili su odgovor da im on služi za plaćanje računa”, istaknuo je za Glas Istre šef riječkih poreznih inspektora.

Prema njegovim riječima, inspektori prate situaciju neko vrijeme prije no što reagiraju, što znači da kazna ne uslijedi u slučaju jednog neizdanog računa ili jednog problema s viškom novca, već je riječ o “akumuliranim prekršajima”.

“Nama doista nije prvenstveni cilj kažnjavanje ili “punjenje državnog proračuna”, kako to neki vole reći. Novčane kazne su mjera koja bi trebala odvratiti porezne obveznike od činjenja takvih prekršaja, odnosno krajnja mjera koja se izriče s ciljem da se discipliniraju, pridržavaju zakona i izdaju račune”, zaključio je Brkić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari