U VELIKOJ DVORANI

Riječkim nadbiskup Uzinić primio ravnatelje škola i pročelnike za školstvo: ‘Nadamo se novom čovječanstvu i mogućnosti za drugačiji svijet’

U Velikoj dvorani Nadbiskupijskog ordinarijata u Rijeci održan je predblagdanski prijem ravnatelja osnovnih i srednjih škola, predstojnika i pročelnika za školstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije s riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem.

Uvodnu riječ uputila je predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević koja je na početku zahvalila uzvanicima na dolasku i iskazala im srdačnu dobrodošlicu.

Izdvojila je dva temeljna povoda održavanja susreta. Prvi, koji je šireg povijesnog okvira, a tiče se nešto više od tri desetljeća postojanja konfesionalnog katoličkog vjeronauka u hrvatskom školstvu, i drugi, svježijeg, aktualnijeg vremenskog okvira, koji se odnosi na upoznavanje s novim riječkim nadbiskupom i na zahvalu za višegodišnju suradnju Riječke nadbiskupije s ravnateljima škola.

Riječki nadbiskup se u prigodnom obraćanju osvrnuo na dosadašnje susrete s pojedinim ravnateljima škola u sklopu pastirskih vizitacija župa kazavši da se tijekom istih osjećao uvijek prihvaćenim. Parafrazirajući misli pape Franje iz knjige „O odgoju“, a u kontekstu uloge odgoja, odgojitelja i vjeronauka u školama, kao razlog zbog kojega je prisutan isti u školi, istaknuo je nadu u novo čovječanstvo i mogućnost drugačijeg svijeta.

Prigodnu riječ uputila je i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin koja je zahvalila riječkom nadbiskupu i predstojnici Katehetskog ureda na dosadašnjoj izvrsnoj suradnji. Riječi zahvale uputila je i svim ravnateljima na požrtvovnom radu u izazovnim vremenima, osobito u aktualnoj situaciji ratnih stradanja u Ukrajini zbog čega oko 200 učenika iz ove ratom zahvaćene zemlje trenutno pohađa osnovne i srednje škole Primorsko-goranske županije, u čemu im pomaže kroz različite vidove pomoći i Riječka nadbiskupija.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i korisnice Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić u Rijeci Kristina Krstaš i Eva Perčinić te zbor učenika Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari