BILO JE SUPER

RInovatoRI: Od 3D edukacije do Escape Castle igre

U sklopu programa Grada Rijeke za poticanje razvoja poduzetničkih kompetencija mladih RInovatoRI u proteklom je razdoblju bilo vrlo aktivno.

Sredinom travnja organiziran je posebni tematski dio programa u potpunosti posvećen 3D tehnologiji, gdje su polaznici sudjelovali u cjelodnevnoj edukaciji na dvije lokacije – Dječjoj kući i Proizvodnom parku Torpedo. Mjesec dana kasnije RInovatoRI su posjetili kaštel Morosini-Grimani u istarskom Svetvinčentu s namjerom da se okušaju u timskom rješavanju izazova kroz organiziranu igru Escape Castle.

U cilju da se djeci u što većoj mjeri približi 3D tehnologija i njena primjena u praksi, u sklopu redovnog programa RInovatoRI održana je cjelodnevna radionica u kojoj je sudjelovalo 27 polaznika podijeljenih u dvije skupine. Dok je prva skupina u Dječjoj kući, a pod voditeljstvom prof. Anite Pešut, sudjelovala u radionici 3D printa i pripremala predmet za 3D ispis u programu PrusaSlicer, druga je skupina bila u interaktivnom obilasku Proizvodnog parka Torpedo, gdje im je direktor RRA Porin Dario Zorić demonstrirao rad suvremenih strojeva za industrijsko 3D modeliranje, skeniranje i printanje iz polimera, metala i pijeska. Po završetku programa skupine RInovatora zamijenile su lokacije i kompletirale svoje uvide o 3D tehnologiji.

Radionica 3D RInovatoRI rezultat je projektne aktivnosti Grada Rijeke na EU projektu RESTART_4Danube, iz kojeg je ujedno i financirana, a budući je pilot prošao uspješno, za nove generacije RInovatora to će postati redovna programska aktivnost.

RInovatoRI svake godine imaju jedan terenski timski trening, kada se u sklopu programa organizira posjet escape room konceptu. Ove godine, zbog popuštanja mjera, polaznici su se konačno mogli uputiti i na dalju destinaciju, te je odluka pala na posjet mletačkom kaštelu Morosini-Grimani u istarskom mjestu Svetvinčenat. Ukupno se 13 RInovatora i RInovatorica pod vodstvom prof. Josipe Andrušić 14. svibnja 2022. uputilo iz Doma mladih u avanturu ‘otključavanja Svetvinčenta’.

U sklopu posjete RInovatoRI su razgledali kaštel koji na punih pet katova nudi pregled povijesti ovog istarskog mjesta u multimedijalnoj izložbi. Pored toga, polaznici su zaigrali escape castle igru pod nazivom ‘Bijeg iz kaštela’ u kojoj su morali proći čak sedam viteških iskušenja i otkriti tajnu dvorca. Nakon uspješno riješene misije, RInovatoRI su se okušali u tradicionalnim tehnikama te u dvorištu kaštela vježbali svoje streličarske vještine.

Program RInovatoRI pokrenut je i sufinanciran od strane Grada Rijeke – Odjela za poduzetništvo, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih. Dobitnik je niza nacionalnih i međunarodnih priznanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari