REDOVITI KOLEGIJ

Samo 4,5 posto učenika danas u školama kojima je osnivač PGŽ. Donijete mjere pomoći gospodarstvu

Foto: Ilustracija (Mateo Levak/Riportal)

U 12 škola nema niti jednog učenika, u njih 7 je do 5 učenika, a produženi boravak organiziran je u 10 škola

Nakon gotovo dvomjesečne pauze zbog epidemije, danas je održan redoviti press kolegij Primorsko-goranske županije na kojem su o aktualnostima u svom sektoru govorile pročelnice Edita Stilin, Melita Raukar i Nada Milošević.

Prisutnima se obratio i župan Zlatko Komadina istaknuvši da Županija funkcionira sve ovo vrijeme, kolegiji se redovito održavaju uz pridržavanje svih mjera fizičke distance, a na današnjem kolegiju plan je dogovoriti održavanje sjednice Županijske skupštine.

Foto: PGŽ

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin izvijestila je kako se danas u osnovne škole vratilo 222 učenika što čini 4,5% ukupnog broja učenika od 1.- 4. razreda kojima je Županija osnivač.

U 12 škola nema niti jednog učenika, u njih 7 je do 5 učenika, a produženi boravak organiziran je u 10 škola.

Prijevoz je organiziran samo za djecu na Lošinju. Najviše učenika vratilo se u OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj (47), slijedi OŠ Viktora Cara Emina Lovran (34) te OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko (29).

Uskoro upisi u osnovne škole

Vezano za upise u prvi razred OŠ, pročelnica Stilin je istaknula da su popisi revidirani, školski liječnici su dobili upute od epidemiologa te vjeruje da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju.

Što se tiče upisa u srednje škole, Primorsko-goranska županija poslala je Ministarstvu znanosti i obrazovanja Prijedlog plana upisa kojim je obuhvaćen upis 2.786 učenika u ukupno 125 razrednih odjela za sveukupno 82 obrazovna programa. Stilin je podsjetila da državna matura starta 8.6. pisanjem eseja iz hrvatskog jezika, a danas se provodi probni test.

Pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar podsjetila je kako je zadnje tri godine kroz Program provedba mjera ruralnog razvoja Županija podupirala kako malo poduzetništvo ,mikro i male poduzetnike, tako i poljoprivredno gospodarstvo.

“To smo planirali i ove godine, osigurana su određena sredstva u proračunu, ali smo se zbog epidemije odlučili revidirati mjere te ih prilagoditi današnjim uvjetima”, rekla je Raukar istaknuvši da je Župan je donio dvije odluke – Odluku o provedbi mjera radi ublažavanja posljedica epidemije bolesti COVID 19 u sektoru malog gospodarstva na ruralnom području PGŽ, te Odluku o provedbi mjera očuvanja i razvoja poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ.

Pomoć gospodarstvenicima

Prva Odluka odnosi se na male i mikro poduzetnike, a sadrži 4 mjere koje su na neki način i do sada provođene, ali su malo modificirane.

“Poduzetnike će vjerojatno zanimati mjera nabave opreme i sufinanciranje svih troškova koji su vezani za prilagodbu poslovanja novim uvjetima zbog pojave epidemije COVID 19. Iznos potpore će biti do 30 tisuća kuna za onog tko ima jednog zaposlenog, odnosno do 40 tisuća kn za one koji imaju više od 1 zaposlenog. Minimalno 40% tražene potpore mora biti oprema kao ulaganje u dugotrajnu imovinu dok su ostali troškovi vezano za prilagodbu novim uvjetima poslovanja. Javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a u proračunu je planirano oko 2,5 milijuna samo za ovu mjeru”, rekla je Raukar.

Spomenula je i mjeru potpore razvoja i komercionalizacije inovacijama kao i mjeru subvencije kamate na poduzetničke kredite. Istaknula je kako je u ovom trenutku aktivno oko 152 kredita kojima županija subvencionira kamate, a predviđeno je da uz redovitu kamatu Županija preuzme i moguću dodatnu kamatu nastalu radi moratorija. U proračunu je za ovu mjeru predviđeno oko 2 milijuna kuna.

Drugi set mjera odnosi se uz odluku očuvanju i razvoja poljoprivredne proizvodnje na području PGŽ, a za njihovu provedbu u proračunu je predviđeno oko 6 milijuna kuna. Među njima je i ciljana mjeru za Gorski kotar, a odnosi se na razvoj i obnovu stočnog fonda. Iznos potpore iznosi do 30 tisuća kuna po korisniku.

Tu su i mjere vezano za investicijsko ulaganje u razvoj tržišta i preradu poljoprivrednih proizvoda kao i očuvanje i razvoj poljoprivrednih gospodarstava.

Više o mjerama i uvjetima natječaja pročitajte na poveznici.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević izvijestila je kako je Županijska uprava za ceste provela niz aktivnosti vezano za realizaciju godišnjeg plana održavanja i gradnje kako županijskih tako i lokalnih cesta.

Provedene su dvije javne nabave koje se odnose na sanaciju kolnika. Jedna sanacija kolnika dužine oko 900 metara nazali se u Ravnoj Gori, vrijednosti radova preko 1.3 milijuna kuna dok se druga sanacija odnosi na drugu fazu sanacije kolnika dužine 1135 metara Županijske cesta prema Platku, vrijednosti radova preko 2,5 milijuna kuna. Najnižu ponudu na oba natječaja dalo je pouzeće GP Krk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari