SISAK SE UGLEDA NA RIJEKU: Grad Sisak preuzima riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja

Uz Grad Sisak interes za riječki model građanskog odgoja pokazale su Istarska i Bjelovarsko-bilogorska županija te Grad Split.

Grad Rijeka prva je jedinica lokalne samouprave koja je uvela građansko obrazovanje kao zaseban predmet, odnosno izvannastavnu aktivnost. Uvođenjem Građanskog odgoja u osnovne škole uspješno se promiče nenasilje, tolerancija i solidarnost te kod učenika razvija ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanje ljudskih prava, kao i razumijevanju života u građanskom društvu. Da se radi o vrijednom programu, pored reakcija učenika pokazuje i činjenica da je rad i trud uložen u izradu i implementaciju adekvatnog modela Građanskog odgoja i obrazovanja u škole prepoznao i Grad Sisak, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Nakon što su predstavnici Grada Rijeke u Gradu Sisku predstavili iskustva uvođenja programa Građanskog odgoja i obrazovanja u riječke osnovne škole, Grad Sisak se obratio sa zamolbom za pružanje podrške pri uvođenju GOO-a po riječkom modelu te preuzimanjem izrađenih materijala – priručnika „Učenik građanin“ namijenjenog učenicima petih i šestih razreda osnovne škole te pripadajućih Smjernica za provođenje programa, namijenjenih učiteljima provoditeljima.

Prihvaćajući prijedlog besplatnog ustupanja priručnika i smjernica Gradu Sisku te time pružanja podrške izgradnji pravog građanskog društva, gradonačelnik Obersnel na daašnjem 9. kolegiju gradonačelnika je kazao kako se provedba ovog programa na nacionalnoj razini iščekuje godinama, ali je evidentno da za pokretanje ovakvog programa nema političke volje i sluha.

Prva godina provedbe detaljno je evaluirana, a rezultati su pokazali izvrsne rezuktate i statistički značajnu razliku između eksperimentalne i kontrolne skupine, kazao je gradonačelnik te naglasio kako će pozvati autore evaluacije s Odjela za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci da na jednom od narednih kolegija predstave rezultate evaluacije.

Uz Grad Sisak interes za riječki model građanskog odgoja pokazale su Istarska i Bjelovarsko-bilogorska županija te Grad Split.

Kreće izrada priručnika za sedme i osme razrede osnovne škole

Građanski odgoj i obrazovanje prošle je školske godine eksperimentalno uveden u pete razrede 6 osnovnih škola Grada Rijeke. U tu je svrhu izrađen priručnik namijenjen učenicima petih i šestih razreda te popratni program namijenjen učiteljima provoditeljima. Popratni kurikulum u skladu je s nacrtom Nastavnog plana i programa Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole iz 2014. godine.

Radi kontinuiteta provođenja ovog uspješnog programa, pokrenuta je izrada priručnika za učenike sedmih i osmih razreda, koji će obuhvatiti sve dimenzije građanskog obrazovanja, obrađene na način primjeren dobi, a u njegovu će izradu biti uključeni predstavnici osnovnih škola, sveučilišta i civilnog sektora.

Radna skupina izradit će i program izvannastavne aktivnosti te priručnik koji će kroz 30 tema obuhvatiti društvenu, ljudskopravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku dimenziju, nastavljajući se na program izrađen za učenike petih i šestih razreda. Priručnik će biti preveden i na talijanski jezik kako bi se približio što većem broju učenika. U sljedećoj fazi predviđeno je uvođenje izrađenog programa u sedme razrede u 6 osnovnih škola Grada Rijeke u školskoj godini 2018./2019.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari