SLOBODNA RIJEKA: U Rijeci će se tjedan dana obilježavati Dan oslobođenja grada od fašizma

Program pod nazivom Slobodna Rijeka, kojim će se obilježiti Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, održat će se od 29. travnja do 6. svibnja 2019. godine i obuhvatit će čitav niz zanimljivih događanja

Program Slobodna Rijeka održava se u organizaciji TD Rijeka 2020, Grada Rijeke, Zaklade Friedrich Ebert, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Saveza antifašista Primorsko – goranske županije i Povijesnog društva Rijeka i obuhvatit će čitav niz aktivnosti.

Program su u salonu Grada Rijeke predstavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Arsen Cimaš, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Dinko Tamarut, potpredsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja, TD Rijeka 2020.

Kako je predstavljajući okosnicu programa naglasio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, jedan od programskih pravaca Europske prijestolnice kulture 2020 vezan uz temu antifašizma, odnosno praktički iz nje proizlazi, pa je ove godine partner u organizaciji i TD Rijeka 2020.

„Čitav projekt kojim se Rijeka predstavlja Europi nosi zajednički nazivnik Luka različitosti. Te različitosti ne bi bilo da nije bilo antifašističke borbe i u konačnici pobjede nad fašizmom, jer je upravo fašizam bila ideologija koja je zatirala različitost. Slobodna i ujedinjena Europa nastala je na temeljima antifašizma“ kazao je gradonačelnik te dodao kako obilježavanje Dana oslobođenja Rijeke od fašizma ne čine samo polaganja vijenaca i svečana akademija, već raznolik program s čitavim nizom događanja.

Proslava Dana oslobođenja Rijeke od fašizma uz program Slobodna Rijeka započinje u ponedjeljak, 29.travnja 2019. predavanjem Tvrtka Jakovine na temu: Pobjeda “grada koji teče” Rijeka 1945 – 2019. koje će se održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s početkom u 12.30 sati. Organizatori predavanja su Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca PGŽ-a i Povijesno društvo Rijeka.

Isti dan u organizaciji Grada Rijeke i Zaklada Friedrich Ebert u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 20.00 sati bit će prikazana predstava Reflektor teatra iz Beograda pod nazivom Smrt fašizmu! O ribarima i slobodi!

Istražujući priču o Ivi Loli Ribaru, njegovoj obitelji, zaručnici Slobodi Trajković i cijeloj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele govoriti o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje vjeruju. O tome kako danas razumiju borbu protiv fašizma i što za njih osobno znači priča o obitelji Ribar; u suvremenom političkom trenutku obilježenom povijesnim revizionizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regiji i diljem Europe.

Nakon predstave slijedi razgovor o predstavi – panel rasprava u 21.15 sati u Atriju HKD – a na Sušaku. Sudionici panel rasprave su : direktorica Zaklade Friedrich Ebert Zagreb Turkan Karakurt, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Tvrtko Jakovina te glumice Nina Nešković i Sunčica Milanović.

U četvrtak, 2. svibnja 2019. u 19.00 sati, u Antikvarijatu Ex Libris (Ulica Riva Boduli 3b) bit će predstavljena knjiga Umberta Eca “Vječni fašizam”, u prijevodu Damira Grubiše, izdavač knjige je TIM Press iz Zagreba, a organizator: Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije.

Na Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, petak, 3. svibnja u jutarnjim satima tradicionalno će se položiti vijenci u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Rijeke.

Svečana Akademija tim povodom bit će održana u 12.00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Organizatori akademije su Grad Rijeka i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke. U 16.00 sati, u RiHub-u (Ivana Grohovca 1/a) slijedi tribina o omladinskom i nezavisnom izdavaštvu: Antifašizam nekad i sad. Na tribini će govoriti novinari i urednici nekadašnjih i današnjih, kultnih omladinskih i nezavisnih medija (Arkzin, Val, Zin Zin, Slobodni Filozofski) koji su promovirali vrijednosti antifašizma.

U istom prostoru, u 18.00 sati bit će otvorena izložba anarho-komunističkih i situacionističkih fanzina iz zbirke Giovannija Morbina. Oba događanja se održavaju u organizaciji TD Rijeka 2020-Europska prijestolnica kulture.

U večernjim satima na Mostu kod Hotela Kontinental održat će program Zborsko pjevanje i aktivističko kuhanje na Kontu. Kako je prigodom predstavljanja naglasila Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja, TD Rijeka 2020., u programu nazvanom Radnička menza za građanska nepca, bit će podijeljeno 500 porcija jela koje će aktivist pripremiti na licu mjesta.

Vujanić je kazala kako je antifašizam duboko riječka tema i u Rijeci je, za razliku od nekih drugih sredina ponosan i glasanU 19.30 sati nastupit će lokalni i regionalni zborov s partizanskim i antifašističkim repertoarom. Na pozornicu će se popeti brojni angažirani i aktivistički zborovi – zbor Praksa iz Pule, ZBORXOP i Domaći gosti iz Zagreba, VINS iz Rijeke – ali i oni koji već desetljećima baštine vrijednosti antifašizma: Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge Jeka Primorja. Koncert će uz aktivističko kuhanje za zajednicu trajati do 22 sata. Organizator ovog događanja je Rijeka 2020- Europska prijestolnica kulture.

Proslavu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma uz program Slobodna Rijeka zaključit će 6. svibnja predstavljanje rezultata istraživanja Mladih u Hrvatskoj Zaklade Fridrich Ebert i panel rasprava na temu: “Mladi u Hrvatskoj: stavovi, vrijednosti, potencijali” koja će se s početkom u 12.00 sati, održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Organizatori ovog događanja su Grad Rijeka i Zaklada Friedrich Ebert, a sudionici: Bojana Ćulum, Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Vlasta llišin, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Marko Kovačić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Kruno Topolski, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, Ivan Cerovac, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,

Slobodna Rijeka dio je projekta Easy towns II kojeg sufinancira Europska unija u okviru programa Europa za građane.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari