SVEČANA AKADEMIJA Obersnel: „Antifašizam je utkan u sve pore našega grada i temelj je Hrvatske i cijele Europe“

Foto: Grad Rijeka

U povodu 71. obljetnice Dana oslobođenja Rijeke od fašizma u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u organizaciji Grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista održana je svečana akademija u znak sjećanja na 3. svibnja 1945. kada je grad oslobođen od neprijatelja.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Primorsko goranske županije i potpredsjednik SABA Republike Hrvatske Dinko Tamarut rekao je kako je bitka za Rijeku bila odlučujuća, jer su se s njom rješavala vojna i politička pitanja značajna za uređenje novonastale države, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Tamarut: „Antifašizam je naša prošlost, pobjeda i budućnost“

Pazinskim odlukama, dodao je Tamarut, donesenim u rujnu 1943. a potvrđenim od ZAVNOH-a i AVNOJ-a ranije otuđeni krajevi – Istra, Rijeka, Cres, Lošinj i drugi – trebali su biti vraćeni matici domovini. Borbe za Rijeku počinju 21. travnja 1945. i toga dana oslobođen je Sušak. Borbe su trajale sve do 3. svibnja kada su oko 13 sati borci 3. bataljuna 19. divizije slomili posljednji obruč, a Rijeka je oslobođena uz ogromne žrtve. Prilikom povlačenja ostatak neprijateljskih snaga uništio je luku, tvornice i mostove.

„Revizori povijesti negiraju te žrtve, a antifašizam i borbu za slobodu nazivaju floskulom, vraćaju nas u ratnu prošlost, poražene proglašavaju pobjednicima, antifašiste gubitnicima. Poučeni događajem iz naše antifašističke prošlosti, poručujemo svima koji nastoje revidirati povijest da to neće proći. Antifašizam je naša prošlost, pobjeda i budućnost“, poručio je Tamarut i pozvao uzvanike na minutu šutnje za sve poginule u NOB-u i Domovinskom ratu.

Gradu vraćeno najveće bogatstvo – sloboda

Gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako Dan oslobođenja Rijeke od fašizma za sve nas i sudionike Narodnooslobodilačke borbe ima iznimno značenje jer je toga dana gradu vraćeno najveće bogatstvo koje jedan narod može uživati, a to je sloboda. „Samo u takvom antifašističkom duhu i okruženju Rijeka je mogla opstati i ostati dosljedna sebi kao kozmopolitska sredina otvorenih pogleda, tolerantna i puna poštovanja prema bogatstvu i različitosti rasa, nacija, religija i kultura“, rekao je gradonačelnik.

Svecana akademija (4)

Dodao je kako je Rijeka, kao najveća luka bivše zemlje, bila i urbano tkivo u kojem su se ispreplitali utjecaji istoka i zapada. „A onda se u novijoj povijesti naša zemlja suočila s novim ratom, praćenim promjenom društveno političkog uređenja. Branili smo domovinu na temeljima slobode koja je izborena i 1945. godine. Rijeka srećom nije porušena, ali je trpjela ratne nedaće i dala snažni doprinos u obrani zemlje u Domovinskom ratu“, podsjetio je Obersnel.

Europa je u Rijeci prepoznala prostor otvorenosti

Unatoč teškim devedesetim godinama, rekao je Obersnel, Rijeka se danas razvija i kao grad urbanoga turizma, uslužnih djelatnosti, sporta, mladih i kulture, a poštivanje različitosti donio je Rijeci titulu Europske prijestolnice kulture 2020., prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

„Da, Europa je ove godine u Rijeci prepoznala upravo ono što smo kroz sedam desetljeća čuvali i razvijali, prostor otvorenosti koji smo lako pretočili u viziju budućnosti! No ta ista Europa sagrađena na temeljima antifašističkih načela, dok pruža ruku Rijeci, istovremeno osuđuje smjer u kojem se u posljednje vrijeme kreće Hrvatska. Nažalost, što zbog zaborava, što zbog neznanja, što zbog bahatog nerazumijevanja povijesti, predstavnici pojedinih institucija naše zemlje danas nam kao nove vrijednosti podastiru najmračnije, davno poražene ideje“ rekao je Obersnel i dodao da osim što je antifašizam utkan u sve pore našeg grada, on je i temelj Hrvatske i cijele Europe.

Nikada ne smijemo zaboraviti što se događalo u 2. svjetskom ratu

Gradonačelnik je ponovio da nikada ne smijemo zaboraviti što se događalo u 2. svjetskom ratu i na koji način su ljudi stradavali u provođenju okrutnih rasnih zakona te upozorio na zastrašujuću činjenicu rastućeg profašističkog raspoloženja i oživljavanja ustaške simbolike.

„ U 2016. godini bi trebali bezuvjetno slaviti pobjedu nad fašizmom, a ne dvojiti o Nezavisnoj državi Hrvatskoj i raspravljati je li Jasenovac bio koncentracioni logor ili izletište“, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik je istaknuo da će građanski odgoj u školama koji će isticati vrijednosti slobode mišljenja i djelovanja imati najveću ulogu u promjeni ove paradigme.

„Naša djeca moraju znati da je Pavelić cijeli hrvatski Jadran izdao i na pladnju predao talijanskim fašistima. Moraju znati da se holokaust dogodio. Moraju znati za logore smrti – Auschwitz, Birkenau, Jasenovac i druge. Moraju znati što se dogodilo u obližnjoj Lipi i Podhumu, francuskom Oraduru i poljskim Lidicama. Moraju znati da je vojna pobjeda u antifašističkoj, narodno-oslobodilačoj borbi omogućila provođenje odluka ZAVNOHa kojima su prodana područja, uključujući i Rijeku, konačno vraćena u sastav Hrvatske i da je upravo to bio temelj hrvatske državnosti. Moraju znati za 22. lipnja, kao što moraju znati i za Vukovar“, rekao je gradonačelnik i svim Riječankama i Riječanima čestitao Dan oslobođenja Rijeke uz riječi: „Dolje fašizam, živjela sloboda, živio antifašizam!“

U svečanom programu nastupili su Vokalna skupina Lira, učenici Srednje glazbene škole lvana Matetića Ronjgova – kvartet Sinkopa i učenici Osnovne škole Zamet.

Svecana akademija (5)

Akademiji su, uz mnoge uzvanike, prisustvovali riječki nadbiskup Ivan Devčić, zamjenik župana Marko Boras Mandić, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić-Bukovac, načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, saborski zastupnik Željko Jovanović, predsjednik HGK – ŽK Rijeka Vidoje Vujić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnici Grada Rijeke i drugi gosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari