OD PONOĆI NOVE MJERE

Stožer: Među tisuću pristiglih Zagrepčana i 36 osoba s propisanom mjerom samoizolacije

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Zbog epidemije mijenja se društveni, gospodarski i privatni život svih nas”, istakao je uvodno župan Komadina

“Izražavam suosjećanje građanima Zagreba koje je jučer zatekla velika nedaća i to u okolnostima kada smo u tijeku epidemije, a zbog koje se značajno mijenja društveni, gospodarski i privatni život svih nas”, rekao je župan Zlatko Komadina otvarajući današnju konferenciju za novinare Županijskog Stožera civilne zaštite.

Dodao je da danas od ponoći stupa na snagu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kako bi se i na taj način usporilo širenje zaraze korona virusom.

“Ta se odluka ne odnosi na žurne i dežurne službe, a svi poslodavci izradit će popis svojih djelatnika koji zbog prirode posla moraju putovati. Važno je također reći da smo organizirali cjelokupni zdravstveni sustav, kao i druge objekte za prihvat oboljelih od korona virusa”, istaknuo je župan.

Prema riječima pročelnice UO za zdravstvo i načelnice Stožera za zarazne bolesti Đulije Malatestinić trenutno je na području Primorsko-goranske županije evidentirano 24 osobe zaražene virusom Covid-19, a u tijeku je obrada još 20 uzoraka u jučer uspostavljenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Izvijestila je također da je jedan liječnik na Zavodu za patologiju KBC Rijeka također pozitivan na korona virus, a nalazi uzoraka svih ostalih djelatnika Zavoda su negativni.

Stožer civilne zaštite PGŽ u suradnji s Crvenim križem i Studentskim centrom tijekom vikenda pripremio je kapacitete za prihvat većeg broja oboljelih, rekao je pročelnik Ureda županije Goran Petrc. Jedan objekt Studentskog centra s 54 kreveta već je spreman, a u tijeku je priprema još dva objekta, dok je u Dvorani mladosti spremno 80 kreveta. Od ranije je pripremljen i objekt hotela Lucija u Kostreni za prihvat ljudi koji moraju u karantenu, a kod kuće za to nemaju uvjeta.

“Tijekom jučerašnjeg dana i do danas u 6 ujutro u akciji kontrole dolazaka svih osoba koji ulaze na područje PGŽ evidentirano je ukupno 1.016 osoba, najvećim dijelom Zagrepčana koji su zbog potresa krenuli u svoje vikednice, među njima je i 36 osoba koje imaju rješenja o samoizolaciji. Svi oni bit će pod nadzorom te su dužni strogo se pridržavati mjere izolacije”, rekao je pročelnik Petrc.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić izvijestio je da se odlukom svih klubova vijećnika do daljnjega neće održavati sjednice Skupštine, a da će se odluke koje su nužne za funkcioniranja Županije donositi elektronskim glasovanjem. Ukoliko ova situacija s epidemijom potraje razmatra se i mogućnost održavanja sjednica putem video konferencija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari