SVEČANI PROGRAM

Galerija | Sveučilište u Rijeci proslavilo 50. obljetnicu, svečanost ‘začinili’ Let 3 s pjesmom Mama ŠČ!

Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava 50. godišnjicu od svog osnutka

Tom je prigodom u prostorima Exportdrva na riječkoj Delti povodom Dana Sveučilišta održan svečani program koji su uveličali brojni visoki uzvanici i gosti.

Ovom prigodom okupljenima su se obratili Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora te prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Prijić-Samaržija: Posvećeni svojoj misiji

„Sveučilište u Rijeci, iako ove godine slavi 50. obljetnicu, prema europskim je klasifikacijama mlado sveučilište, a mladima se i osjećamo. Znatiželjni smo, otvoreni, spremni smo riskirati, ali smo i posvećeni svojoj misiji, a to je autentična kvaliteta obrazovanja i istraživanja. Sveučilište u Rijeci uvijek na neki način pokušava objedinjavati avangardno i tradicionalno, baštinu i budućnost, a vjerujem da će to biti prepoznato i tijekom proslave ove važne obljetnice. Riječ „otvorenost“ obilježava Sveučilište u Rijeci, a obilježava ga i naša stara krilatica „sempre magis“, preuzeta iz tradicije Isusovaca, duge čak 390 godina“, ističe prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Proteklih 50 godina Sveučilišta u Rijeci obilježili su težnja prema izvrsnosti u svakom polju djelovanja te usmjeravanje, odgoj i poticanje brojnih generacija da postanu nositelji društvenog i gospodarskog razvoja grada Rijeke, Kvarnera i čitave Republike Hrvatske. Svečanost obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci stoga je i sjajna prigoda za prisjećanje i odavanje priznanja svim članovima zajednice Sveučilištu u Rijeci, ali i ljudima izvan njega koji su dali svoj doprinos Sveučilištu.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Svečana dodjela počasnih doktorata

Tako je ovom prilikom održana i svečana dodjela počasnih doktorata, najvišeg akademskog priznanja koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje za poseban doprinos od trajnog značenja za obrazovanje i zajednicu.

Počasni doktorat, gradus Doctoris Honoris Causa, dodijeljen je Martinu Paulu, rektoru Sveučilišta u Maastrichtu i prvom predsjedniku YUFE Mreže, za sveukupni doprinos i promicanje Sveučilišta, a posebno za veliku potporu i zalaganje za promjenu statusa Sveučilišta u punopravnog člana YUFE konzorcija.

Također, počasni doktorat dodijeljen je i Danici Kragić Jensfelt, rođenoj Riječanki i alumni Tehničkog fakulteta u Rijeci, a danas profesorici u Školi računalnih znanosti i komunikacija na Kraljevskom institutu za tehnologiju, KTH (Švedska).

Butković: Obrazovanje, znanost i inovacije od ključne važnosti za razvoj društva

„Sveučilište u Rijeci svojim djelovanjem iskazuje stav da su obrazovanje, znanost i inovacije od ključne važnosti za razvoj društva, ekonomskog rasta i globalne konkurentnosti Republike Hrvatske. Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, oduvijek predstavljaju grad i sveučilište napretka i otvorenosti, a sam grad se kroz povijest pozicionirao i kao jedno od glavnih pomorskih i prometnih središta ovog dijela Jadrana. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske te u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, pred nama je grad koji će pratiti i snažan gospodarski razvoj – jednako važnu polugu razvoja svih djelatnosti, pa tako i obrazovne i znanstvene“, naglasio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Važnost Sveučilišta za pozicioniranje Rijeke i Kvarnera u regionalnom smislu posebno je istaknuo župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina.

„Iako smo županija, ako želimo težiti regionalnoj težini i priči, bez sveučilišta koje stvara nove kadrove, ljude sa strukom i znanjem, koji rukovode gospodarstvom ove županije te društvenim i političkim životom, to nije moguće. Bez sveučilišta nema regije. Naše je sveučilište otvoreno, međunarodno sveučilište, propulzivno, mlado, ali jako sveučilište. Želja mi je da se i nadalje nastavi kvalitetna suradnja županije i jednog od najboljih sveučilišta u regiji“, poručuje.

„Sveučilište u Rijeci, predvođeno rektoricom prof. Snježanom Prijić-Samaržija ima veliku podršku Grada Rijeke u svim svojim projektima. Sinergija akademske i gospodarske zajednice ono je čemu nas 50 godina duga povijest Sveučilišta u Rijeci uči, a budućnost obvezuje. Zajedničkim snagama možemo i činimo naš grad ugodnim mjestom za život, osnivanje obitelji i odgoj budućih generacija. Suradnja Grada i Sveučilišta je kvalitetna, a naše se strategije međusobno preklapaju“, naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

„Iskreno cijenimo posvećenost Sveučilišta u Rijeci kvalitetnom obrazovanju, kao i suvremenost, progresivnost te fleksibilnost kao odrednice vizije razvoja cjelokupnog Sveučilišta. Brojnim uspješnim i aktivnim projektima, Sveučilište u Rijeci dokazuje da je moderno sveučilište, koje akademsku zajednicu smatra vrelom znanja i inventivnosti, ali i mjestom koje se mijenja. Ne samo da živi u skladu s modernim vremenom, nego ide i ispred njega. Fakulteti, kampusi i studentski domovi najdinamičniji su dijelovi naše zajednice oko kojih se stvara vizija razvoja, mjesta koja uvijek moraju otvarati pitanja, ali i naći odgovore“ naposljetku je zaključila Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje.

Posebni gosti iznenađenja

Kraj svečanog programa obilježili su i posebni gosti iznenađenja. Točnije, na pozornicu je stupio riječki bend Let 3 i oduševio okupljene izvedbom pjesme Mama ŠČ, svoje najnovije uspješnice s kojom su postigli sjajan rezultat na ovogodišnjem Eurosongu.

Nastup su zaključili izvedbom svog hita Ero s onoga svijeta te svečani program zatvorili zahvalom okupljenima i čestitkom Sveučilištu u Rijeci na velikih 50 godina djelovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari