POKAZNA VJEŽBA NA DELTI

Teško ozlijeđena osoba iz helikoptera s Delte prebačena u bolnicu: U Rijeci održana vježba Helikopterske hitne medicinske službe

Nakon desetljeća, Hrvatska je dobila kariku koja je nedostajala u pružanju zdravstvene skrbi – Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS)

Prvu, povijesnu intervenciju HHMS imala je ovog Usksa kada je s Lošinja helikopterom u Rijeku prebačen teško ozlijeđeni mladić kojem je prva pomoć pružena i na otoku i tijekom leta helikopterom.

Danas je u Rijeci održano predstavljanje HHMS-a na riječkom sletištu Delta a tom je prilikom održana i pokazna vježba spašavanja te je prisutnim uzvanicima i predstavnicima medija prikazan i objašnjen cijeli put odo dojave o zdravstveno ugroženim osobama do njihova zbrinjavanja i prevoženja u bolnicu. Predstavljanju HHMS-a i pokaznoj vježbi prisustvovali su, između ostalih, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i drugi.

Kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić, ravnateljica Zavoda za Hitnu medicinu Primorsko-goranske Županije Senka Kajčić. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ovaj projekt Vlade, u vrijednosti od 62,5 milijuna eura, od strateške je važnosti za sve građane i posjetitelje Lijepe Naše, što se i pokazalo u dva protekla dana spašenim životima.

Koordiniranom intervencijom HHMS-a i kopnene hitne medicinske službe, naši ‘hitnjaci’ pokazali su ne samo spremnost HHMS-a, već i uigranost s timom na kopnu, a to su i demonstrirali prilikom održanih simulacijskih vježbi.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Upravo takvom implementacijom sustava HHMS-a, njegovom integracijom s vozilima zemaljske hitne medicinske službe i brzim brodicama pomorske hitne medicinske službe, Republika Hrvatska svrstala se uz bok zemljama koje imaju najrazvijeniji sustav hitne medicinske službe u Europi“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš prilikom svečanog obilježavanja uspostave HHMS-a na riječkom sletištu Delta.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Beroš je dodao kako u ovom trenutku RH osigurava optimalan sustav HHMS-a na cijelom teritoriju u skladu s raspoloživim resursima – infrastrukturnim, kadrovskim i financijskim, te uvažavajući meterološko – klimatske uvjete, topografske karakteristike terena, postojeće prometnice i druge relevantne faktore.

Beroš je dodao da su medicinski djelatnici educirani i osposobljeni za zbrinjavanje hitnih pacijenata u svim zračnim intervencijama te će u narednom razdoblju spasiti mnoge živote.

Novoustrojena služba djeluje iz četiri baze

Novoustrojena služba djeluje iz četiri baze – Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba te tako osigurava kvalitetnu, brzu i dostupnu hitnu medicinsku skrb svim građanima i posjetiteljima gdje god se nalazili, što uključujuće otoke, ruralna te udaljena i nepristupačna područja.

“Današnjim vježbama pokazali smo da je u našem fokusu čovjek zahvaljujući zajedničkom djelovanju kopnenih, zračnih i pomorskih snaga. Ovakav model pružanja hitne pomoći strateški je važan za sve nas jer, ne radi se samo o značaju za Rijeku, već za čitavu Primorsko-goransku i Istarsku županiju, posebno za udaljena mjesta poput naših otoka”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković te dodao kako su uz ovaj helikopterski prijevoz od izuzetnog značaja i brodice za hitnu medicinsku pomoć na moru, koje su samo u prva tri mjeseca ove godine obavile čak 72 prijevoza pacijenata, gdje je ključna suradnja lučkih kapetanija i ispostava s liječnicima i zavodima za hitnu medicinsku pomoć.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Helikopteri omogućuju kvalificiranom medicinskom osoblju brz pristup hitnim pacijentima, postavljanje dijagnoze i provođenje hitnih medicinskih postupaka na mjestu intervencije te njihovo zbrinjavanje tijekom žurnog prijevoza u onu zdravstvenu ustanovu koja im može pružiti najvišu razinu zdravstvene skrbi i time izravno utjecati na poboljšanje njihova zdravstvenog ishoda“, pojasnila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba-Bujević te istaknula da je ustrojem HHMS-a postignuta komplementarnost zemaljske, pomorske i helikopterske hitne medicinske službe čiji sinergijski efekt pozicionira RH kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta.

Beroš: Kompletirana hitna medicinska služba

Na riječi ravnateljice HZHM-a nadovezao se ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić koji je napomenuo da je zbog geografske specifičnosti Primorsko-goranske županije, helikopterski način prijevoza najbolji jer osigurava pravovremenu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb građanima na udaljenim i teško dostupnim područjima i jamči im najbrži prijevoz u KBC Rijeka na daljnje liječenje. Time se i njima približavaju specijalističke usluge nužne u hitnim i po život opasnim stanjima, objasnio je ravnatelj Ružić i dodao da su te prednosti do izražaja došle za Uskrs kada je dvoje hitnih pacijenata s Malog Lošinja i Raba zbrinuo upravo tim HHMS-a te ih u najkraćem roku prevezao u KBC Rijeka.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

„Uspostavom HHMS-a kompletirali smo hitnu medicinsku službu te smo pokazali značajan reformski iskorak i temelj daljnjeg razvoja, ne samo hitne medicinske službe, već zdravstvenog sustava u cjelini. Nit vodilja svega što radimo jesu naši pacijenti koji nam moraju biti u fokusu, a svim učinjenim potvrđujemo kako slijedimo putokaz pokrenute reforme zdravstvenog sustava – Zdravlje je prvo”, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš i posebno zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu, kao i zavodima za hitnu medicinu na razini županija, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje te svim timovima hitne medicinske službe u zraku, na moru i kopnu na pomoći na tom putu.

Uspostava HHMS-a u Hrvatskoj vođena je prema najboljim EU praksama, a pri tom je poseban naglasak stavljen na sigurnosti i kvalitetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari