TOČNO U PODNE Tihi prosvjed – Rijeka PROTIV nasilja prema ženama!

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.

Tim povodom će se s početkom u 12 sati do na riječkom Korzu – ispred Gradske ure – održati polusatni tihi prosvjed na kojem će aktivistice i aktivisti više riječkih udruga (Udruga PaRiter, SOS telefon – Rijeka, U.Z.O.R., Udruga Lori, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ, Ri Rock, Rijeka Tatoo Expo…) jasno poručiti NE nasilju prema ženama te će ponovno pozvati na hitnu ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji (Istanbulska konvencija).

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova od 2003. godine, kada je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, svake godine se prijavi između 14.500 i 22.200 slučaja nasilja u obitelji; u zadnjih 6 godina u Hrvatskoj su nasilni partneri ubili više od 300 žena; iako je godišnje prijavljeno oko stotinjak silovanja, realna brojka silovanih žena u Hrvatskoj iznosi oko 2000…

Organizatori tihog prosvjeda smatraju da je ratifikacija Konvencije Vijeća Europe ključan korak u borbi protiv nasilja prema ženama. Ova konvencija prepoznaje nasilje nad ženama kao rodno utemeljeno te postavlja nasilje nad ženama kao jedan od ključnih socijalnih mehanizama kojim se žene prisilno stavlja u podređen položaj u odnosu na muškarce. Svrha ove Konvencije je zaštiti žene od svih oblika nasilja; doprinijeti suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca te izrada sveobuhvatnog okvira, politike i mjere za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

„Hrvatska je ovu Konvenciju potpisala, no nije ju ratificirala, što nas čini jedinom državom u regiji koja to odbija učiniti.“, ističu iz udruge Sos Telefon-Rijeka. Ratifikacijom konvencije Hrvatska bi se obvezala poduzeti konkretne korake u borbi protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja, silovanja, uhođenja, obiteljskog nasilja, prisilnih brakova i genitalnog sakaćenja žena. Iz tog razloga povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama organiziraju tihi protest koji želi glasno poručiti: POTPIS ZNAČI OBAVEZU. RATIFICIRAJTE KONVENCIJU!

Tihi prosvjed organiziraju Udruga PaRiter, SOS telefon – Rijeka, U.Z.O.R., Udruga Lori, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije, Ri Rock, Rijeka Tatoo Expo…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari