Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova: Svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva nasilja!

Foto: Ilustracija

Tematskom sjednicom županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, pod nazivom “Zajedno možemo više protiv nasilja nad ženama”, obilježen je 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Voditeljica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorović Filipčić navela je poražavajući podatak da je svaka treća žena u Hrvatskoj žrtva nasilja. U Hrvatskoj policija prosječno zaprimi 50 prijava obiteljskog nasilja dnevno, a 4 od 5 tih poziva završi kao prekršajno djelo. Smatra se da je svakih minuta zlostavljana jedna žena, bilo to fizički, psihički ili seksualno.

Za usporedbu, na svjetskoj razini 700 milijuna žena trpi nasilno ponašanje muškaraca.

Povjerenstvo je osudilo nasilje prema ženama, istaknuvši da zlostavljanje nije privatna stvar koja se događa nekom drugom i istaknulo više problema koje bi trebalo riješiti. Promjene zakona su česte i sucima ih je teško pratiti, izriče se vrlo malo zaštitnih mjera, žrtve nisu dovoljno zaštićene, kazne za nasilnike su male i nije dovoljno policijskih službenika.

Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije u PU PGŽ Marijana Žunić izvijestila je da je policija u ovoj godini predložila 474 zaštitne mjere, od čega je 186 zabrana približavanja žrtvi, 121 obaveza psihosocijalnog tretmana i 101 obaveza liječenja ovisnosti.

Dobra vijest je što godišnji plan obrazovanja policajaca uključuje i edukaciju o nasilju u obitelji, a ta stavka ima najveći broj sati u godišnjem planu. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari