ZADNJA SKUPŠTINA

U četvrtak pred Županijskom skupštinom usvojit će se proračun PGŽ za 2022.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić na redovitom susretu s novinarima najavio je održavanje posljednje ovogodišnje sjednice Županijske skupštine u četvrtak, 16. prosinca s usvajanjem proračuna za 2022. kao najbitnijom točkom dnevnog reda.

Među ostalima, izdvojio je i usvajanje izvješća o radu GSC-a i pripremi zimske sezone na Platku, biranje Savjeta mladih, Vijeća seniora te Antikorupcijskog povjerenstva. Savjet mladih bira se tajnim glasovanjem, a s obzirom na proračunsku točku, predsjednik ŽS predvidio je produženje sjednice u kasne popodnevne sate te napomenuo kako će članovima odustnima radi korone biti omogućeno glasovanje.

Govoreći o proteklih pet sjednica, istaknuo je kako je većina zaključaka usvojena s velikom većinom glasova u ozračju suradnje i uključivosti i izrazio nadu da će tako biti i naredne četiri godine.

Zamjenik župana Vojko Braut izvijestio je da je ŽLU Novi Vinodolski izdana suglasnosti za zaključivanje ugovora s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o sufinanciranju prvog dijela građevinskih radova II. faze rekonstrukcije luke Klenovica u vrijednosti 1,1 milijuna kuna, te da je osigurano i 200 tisuća kuna od strane PGŽ za radove u ovoj godini. Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 5 milijuna kuna, a očekivani završetak je do kraja lipnja 2022.

VIDEO DANA:

Primorsko-goranskoj županiji je za projekte UO za turizam poduzetništvo i ruralni razvoj „Arca Adriatica“, „Adri Smartfish“ i „Argos“, koji su sufinancirani EU sredstvima u 85% iznosu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo još 703 tisuće kuna nacionalnog sufinanciranja čime su se osigurala dodatna bespovratna sredstava.

Zamjenik Braut najavio je i sutrašnje održavanje konstituirajuće sjednice Koordinacijskog tima Zdravstvenog centra Rujevica kojoj će prisustvovati predstavnici PGŽ-a i Grada Rijeke, ravnatelji Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu te pročelnik HGSS-a Rijeka.

Podsjetio je da se radi o izgradnji helikopterske baze HGSS-a na Rujevici i stvaranja uvjeta za rad Doma zdravlja i Centra za hitnu medicinu, odnosno, prema njegovim riječima, 1. koraku realizacije generacijskog projekta zdravstva u PGŽ-u.

Iako još nije razriješeno pitanje statusa zdravstvenih ustanova po prijedlogu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, odluka je Županije da se s projektom započne jer se očekuje razrješenje pitanja u narednim mjesecima, a predviđena je i fazna izgradnja, kazao je zamjenik Braut.

U proračunu za 2022. budžetirano je 1,5 milijuna kuna od kojih se milijun kuna odnosi na prvu fazu iskopa HGSS-u, a ostatak za idejno rješenje 2. i 3. faze. Upitan oko ukupne vrijednosti projekta, zamjenik Braut iznio je procjenu o približno 10 milijuna eura vrijednoj investiciji i izrazio nadu da će se realizirati do kraja mandata, a što će ovisiti i o potrebi za mijenjanjem GUP-a Grada Rijeke.

„Prema preliminarnom idejnom rješenju, za Dom zdravlja, te Upravu, dijagnostiku i laboratorij predviđeno je četiri tisuća kvadrata, za Hitnu nešto manje od tri tisuće kvadrata, a HGSS-u tisuću kvadrata bez helikopterskih staza“, zaključio je zamjenik Braut.

Prof. Mićović, ravnatelj NZZJZ PGŽ, naveo je kako je 4. epidemijski val već peti tjedan u silaznom trendu dok je u proteklom tjednu zabilježen pad od 18% novozaraženih i 6,16% hospitaliziranih. Suradnja s građanima je na primjerenoj razini, a važno je provođenje i pridržavanje mjera, posebno u trenutnom blagdanskom okruženju, rekao je Mićović i apelirao građane na cijepljenje, posebice primanje 3. booster doze.

Dodao je da u srijedu započinje i cijepljenje djece od 5 do 11 godina, a provodit će se u suradnji sa školama u dvorani Zamet srijedom i petkom u poslijepodnevnom terminu.

Danas je u devet novooboljelih osoba, a 191 je ozdravila. Broj aktivnih slučajeva smanjio se na 3301. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 576 uzoraka briseva, što čini udio od 1.56% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas veći za osam pacijenta u odnosu na jučer i iznosi 133. Na respiratoru se nalazi 18 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je nažalost preminula jedna osoba od COVID-19 bolesti s prebivalištem iz PGŽ-a.

Tako se ukupan broj preminulih osoba u PGŽ tijekom 4. epidemijskog vala povećao na 200 osoba od čega su njih 46 bile cijepljene, a po strukturi se radi o starijim ljudima s komorbiditetima i težim oblicima kroničnih bolesti.

Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog pada broja aktivnih slučajeva te porasta broja hospitaliziranih osoba  ponovno nešto viši od jučerašnjeg, ali još uvijek stabilan te iznosi 4.02%

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari