OVAJ TJEDAN TRAJE MANFESTACIJA

Galerija | U Dječjoj kući održano otvorenje 20. Festivala znanosti

Festival znanosti ove se godine održava od 2. do 7. svibnja, a u tom će se periodu u Rijeci održati oko 200 događanja na više od 25 lokacija.

Festival znanosti nacionalna je manifestacija koja za cilj ima popularizaciju znanosti. Tijekom šest dana trajanja Festivala održat će se brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe i brojni drugi programi prvenstveno usmjereni prema djeci i mladima. Ovogodišnja tema Festivala je „Život“.

Organizator manifestacije je Udruga Zlatni rez, a prema riječima članice Organizacijskog odbora Festivala Vedrane Mikulić Crnković svi se iznimno vesele što se Festival ove godine, nakon dvije godine on line izdanja zbog pandemije korona virusa, održava uživo. „Ove je godine pripremljen zaista bogat program u kojem kao naši partneri sudjeluju brojne ustanove i institucije kao i vrtići i škole i svima njima zahvaljujemo što su uz nas već godinama. I ove ćemo godine između ostaloga kroz program „Znanost na Korzu“ donijeti znanost u centar grada kako bismo doprijeli do što većeg broja ljudi, a novina ove godine je što će se većina predavanja održavati u Dječjoj kući, a za vrijeme trajanja predavanja bit će organizirane i radionice za djecu“, istaknula je Mikulić Crnković.

Generalni pokrovitelj Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, a prema riječima rektorice Sveučilišta Snježane Prijić-Samaržija Festival znanosti tijekom godina postao je brend i riječkog Sveučilišta, ali i grada Rijeke. „Ovogodišnja tema Festivala čini mi se sjajna budući da Život obuhvaća razne teme i poglede na svijet, ali ove godine mi se ona čini izuzetno važnom jer nakon dvije godine ponovo se polako vraćamo normalnom životu, ponovno razmišljamo o životu, o promjenama, sada nakon dvije godine pandemije, usudila bih se reći da s jednom novom zrelosti gledamo na život. S druge strane aktualne su i teme poput klime, zelenog razvoja, ali i rata koji se događa ne tako daleko od nas, a sve su one objedinjene u ovogodišnjoj temi Festivala“, istaknula je rektorica Prijić-Samaržija.

Od samih početaka Festival znanosti se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, a prilikom otvorenja riječki gradonačelnik Marko Filipović čestitao je organizatorima na entuzijazmu, kao i velikom trudu koji sve ove godine ulažu u organizaciju Festivala. „Drago mi je što se otvorenje Festivala ove godine održava u Dječjoj kući kao i to što će se veliki dio programa odvijati upravo ovdje jer je program jednim velikim djelom i koncipiran na način da se znanost što više približi upravo djeci i mladima“, istaknuo je Filipović i čestitao Zlatnom rezu na uloženom trudu tijekom dvije pandemijske godine kada se Festival održao u on line izdanju. „I ta činjenica dobar je pokazatelj velike želje za organizacijom ove manifestacije i želim vam da u istom tonu nastavite i u budućnosti“, zaključio je gradonačelnik.

Otvorenju Festivala nazočili su među ostalima i predsjednica Udruge Zlatni rez Rajka Jurdana Šepić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te Kristian Benić u ime Gradske knjižnice Rijeka.

Cjelokupni program manifestacije dostupan je na web stranici Festivala znanosti Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari