ULOŽENO 4,8 MILIJUNA KUNA

Galerija | U Klenovici se obnavljaju Ribarska luka i gatovi. Komadina: ‘Dobit će se 43 nova veza’

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima obišao je radove II. faze rekonstrukcije LOJP Klenovica – Ribarska luka i gatovi

Izgradnjom gatova u ribarskoj luci Klenovica dobit će se 43 nova veza. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 4,8 milijuna kuna, a sufinancirana je sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.

Naime, postojeća luka nema gatove već su plovila vezana na obalni rub ili na sidrenom vezu. Izgradnjom novih gatova plovila bi se izmjestila u zaštićeniji dio akvatorija prema jugozapadnom dijelu te dobili novi vezovi.

“Kroz sustav županijskih lučkih uprava, Primorsko-goranska županija ulaže mnogo novaca u lučku infrastrukturu. Obnovili smo skoro sve luke na obalnom području na korist lokalnog stanovništva i turista, kao što je slučaj i s Klenovicom. Kada govorimo o ulaganjima, najvažnije je krenuti na vrijeme. Pripremili smo prostorne planove, ustrojili sustav županijskih lučkih uprava, a kandidirali smo i projekte na europska sredstva. Dio financiraju lučke uprave, dio županija i resorno ministarstvo, a dio Europa. Uložili smo gotovo 400 milijuna kuna u sustav novih luka”, istaknuo je župan Komadina.

“Rekonstrukcija LOJP Klenovica u prvoj fazi je počela 2012. i završila je 2018. godine. Uključivala je lukobran i dio obale, nakon čega je projektiran sekundarni lukobran s proširenjem operativne obale. Druga faza su završni radovi koji uključuju fiksne pontone kojima će se dobiti 43 veza”, izjavio je ravnatelj ŽLU Velimir Antić.

Radove izvodi tvrtka GP KRK d.d. s koperantom BSK Comerce d.o.o. iz Rijeke. Nadzor nad radovima provodi tvrtka FAB-ING d.o.o. iz Crikvenice. Projektant je tvtka Rijekaprojekt d.o.o. iz Rijeke.

Prilikom posjeta Klenovici, župan Komadina dodijelio je županijsko priznanje ribaru Mladenu Komadini, koji je uz kapetana Ispostave iz Novog Vinodolskog Želimira Zoričića i ribara Denisa Cvitkovića, sudjelovao u akciji spašavanja dvojice ribara iz olujnog mora krajem prosinca 2021.

Unesrećeni ribari otisnuli su se u drvenoj brodici iz Crikvenice za Dalmaciju. Probleme su počeli primjećivati kod Klenovice, kada je došlo do prodora mora u brodicu, a kako ispumpavanje nije bilo dovoljno, brodica je počela tonuti nakon čega su ribari završili u moru.

Mladen Komadina pomogao je u koordinaciji prihvata brodolomaca i pronalasku plovila za akciju spašavanja. Primivši priznanje, zahvalio je županu Komadini istaknuvši kako je jako ponosan na uspješnu akciju u kojoj su spašena dvojica ribara.

Županu Komadini u Klenovici su se pridružili pročelnica UO za pomorstvo, promet i veze Nada Milošević, ravnatelj Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimir Antić, predsjednik Upravnog vijeća ŽLU Novi Vinodolski Saša Đujić, član UV ŽLU Novi Vinodolski Mihael Jovanović te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari