26. I 27. LIPNJA

U petak i subotu Zborska večer posvećena Ivanu Matetiću Ronjgovu na Trgu Riječke rezolucije

Opera HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Ustanovom „Ivan Matetić Ronjgov” na Trgu Riječke rezolucije 26. i 27. lipnja u 21 sat organizira zborsku večer posvećenu 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjici smrti Ivana Matetića Ronjgova (1880. – 1960.).

Zborski koncert, koji je dio programa Europske prijestolnice kulture, predstavlja najveću posvetu Ivanu Matetiću Ronjgovu koju je riječko kazalište do sada iskazalo ovome vrsnom skladatelju, melografu i glazbenom pedagogu. Matetićevo skladateljsko djelo svrstava ga u red najistaknutijih skladatelja zborske literature u Hrvatskoj, ali i šire. Riječko će kazalište na ovom koncertu okupiti najbolje zborove i vokalne sastave iz Rijeke i okolice te izvesti mnoga Matetićeva djela koja riječka publika nije čula gotovo 30 godina.

Pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici

Ronjgov je najznačajniji po definiranju istarske ljestvice, ali i njezinoj praktičnoj primjeni. Zahvaljujući upravo njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu. Na taj način su iz pera Ivana Matetića Ronjgova nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus svijetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljeno na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Okupljanje najboljih zborova i vokalnih sastava Rijeke i okolice

Riječko će kazalište ovim koncertom okupiti najbolje zborove i vokalne sastave iz Rijeke i okolice te izvesti mnoga Matetićeva djela koja riječka publika nije imala prilike čuti više od trideset godina.

Pod dirigentskim ravnanjem Igora Vlajnića, Saše Matovine, Doris Kovačić u koncertu će sudjelovati zbor HNK Ivana pl. Zajca, Riječki komorni zbor „Val”, Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan”, Mješoviti vokalni ansambl „Kanat”, Ženski zbor Kulturno umjetničkog društva „Učka”, sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato.

Ulaznice

Ulaznice se mogu kupiti na Blagajni HNK Ivana pl. Zajca od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 9 do 13 sati i sat vremena prije predstave. Telefonski brojevi blagajne su 051/337-114 i 091-155 51 63, a e-mail blagajna@hnk-zajc.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari