TRADICIJA

U Rijeci najavljen program obilježavanja blagdana Velike Gospe, evo svih detalja koji se tiču prometa i drugih bitnih vijesti

Foto: Riportal - M.L

U jednom od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, svetištu Majke Božje Trsatske, i ove će se godine tradicionalno obilježiti blagdan Velike Gospe.

Kao i proteklih godina, i ove se godine na Trsatu očekuje dolazak velikoj broja vjernika i hodočasnika.

Kako je najavio fra Krunoslav Kocijan, gvardijan trsatskog samostana i čuvar svetišta, program svetkovine započinje trodnevnicom, u subotu 12. kolovoza. Svakoga dana trodnevnice u 17:45 sati vjernici će se okupljati na molitvi Marijanske pobožnosti, a u 18:30 sati održavat će se sveta misa.

Prvog dana trodnevnice svetu misu predvodit će fra Zoran Bibić, župnik Župe sv. Jurja, a nakon svete mise, s početkom u 19:30 održat će se koncert marijanskih napjeva. Vokalni ansambl pratit će glazbenici na orguljama i violončelu.

Drugog dana trodnevnice, 13. kolovoza, večernju svetu misu predvodit će fra Ivan Miklenić, dok će u ponedjeljak, 14. kolovoza svetu misu u 18:30 sati predvoditi fra Gabrijel Bošnjak i ta će se misa, ukoliko dozvole vremenski uvjeti, održati u perivoju Majke Božje Trsatske. Također, tijekom cijelog dana za hodočasnike će biti otvorena i izložba portreta sv. Ivana Pavla II., iz fondacije Jurjević.

U utorak, 15. kolovoza, na sam dan Velike Gospe, svete mise će se održavati u perivoju i to u 6, 7, 8, 9, 10 i 11:30 sati, a večernju misu u 18:30 sati predvodit će riječki nadbiskup monsinjor Mate Uzinić.

Prometna regulacija na Trsatu na blagdan Velike Gospe

Što se tiče prometne regulacije, 15. kolovoza od 5:30 do 22 sata za promet će biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca, Frankopanski trg, Ulica fra Serafina Schona, Ulica Drage Šćitara (od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona) te Radićeva ulica. Zabrana prometovanja odnosi se na sva vozila osim za vozila javnog gradskog prijevoza, interventna vozila, vozila stanara, taksi vozila i vozila s potrebnim akreditacijama.

Također, istoga će dana linija Autotroleja broj 2 biti besplatna za građane i vozit će po pojačanom voznom redu.

Proslava Vele Gospe u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Program proslave blagdana Velike Gospe, osim u svetištu Majke Božje Trsatske, i ove će se godine prigodnim programom obilježiti i u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, u župi i crkvi koja je, kako je istaknuo župnik Sanjin Francetić, upravo i posvećena Velikoj Gospi odnosno Djevici Mariji.

Trodnevnica u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije započinje 12. kolovoza svetom misom u 19 sati koju će predvodit Ilija Jakovljević, župnik u Fažani i vicepostulator blaženog Miroslava Bulešića. U nedjelju, 13. kolovoza svete mise će se održati u 8, 10 i 19 sati. Misu u 10 sati predvodit će Šimo Marinović, župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova na Zametu, a istoga će dana u 20 sati biti održan duhovni koncert na kojem će nastupiti sopranistica Ingrid Haller uz pratnju ukrajinske glazbenice Oksane Zvinekove na orguljama.

U ponedjeljak, 14. kolovoza svetu misu bdijenja koja će započeti u 19 sati predvodit će riječki nadbiskup monsinjor Mate Uzinić.

Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza svete mise će se održati u 8, 10 i 19 sati, a misu u 10 sati predvodit će zlatomisnik mons. Nikola Uravić.

Program obilježavanja nastavlja se i u srijedu, 16. kolovoza kada će u 19 sati krenuti procesija s kipom Gospe Karmelske iz župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije do zavjetne crkve Svetog Sebastijana, gdje će biti održana i zavjetna sveta misa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari