UMJETNIČKE INTERVENCIEJ U JAVNOM PROSTORU

U Rijeci osvanule umjetničke intervencije talijanskog umjetnika Giovannija Morbina

Na riječkim gradskim oglasnim pločama i stupovima odnedavno se može vidjeti rad Dannunzieggiare (hrv. danuncirati) talijanskog umjetnika Giovannija Morbina, koji izlaže u sklopu programa „Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru“ riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te programskog pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o edicijama tri različita plakata s portretom istog muškarca u punoj figuri. Fotoportreti u smeđem sepija tonu promatrača mogu pripremiti na osjećaj nostalgije, prije nego što uspije, ako u konačnici uopće uspije, odgonetnuti koga fotografije prikazuju. Odgovor na to pitanje dvoznačan je – sam umjetnik pozira imitirajući lik Gabrielea D’Annunzija preuzetog sa starih pronađenih razglednica.

Giovanni Morbin oponaša medij, D’Annunzijev položaj tijela i fizionomiju, relativizirajući oba identiteta. S originalnih foto razglednica ne preuzima D’Annunzijevu uniformu kao snažniju oznaku osobe i pripadajućeg režima. Spajajući estetske i vremenske te odrednice mjesta iz razdoblja nastanka originalnih razglednica i sadašnjeg trenutka, Morbin u meko kuhanoj ‘situacionističkoj diverziji’ ostaje vjeran razigravanju bremenitih povijesnih tema, podsjećajući da si, čak i kada bismo to mogli, ne smijemo dopustiti biti neutralni, pasivni promatrači.

Giovanni Morbin, koji se riječkoj publici već predstavio radom „AutomaTica“ tj. rampama koje su bile postavljene u ulici Pavla Rittera Vitezovića o svom novom radu Dannunzieggiare kaže:
– U rukama držim seriju fotografija, foto razglednica s likom Gabrielea D’Annunzija prikazanog u punoj figuri. Riječ je o stvarnim portretima, a položaj tijela i detalji odaju karakter osobe.

Kulisa ispred koje lik pozira ne otkriva mjesto nastanka fotografije, ne opisuje ga. Prepoznatljiv je samo D’Annunzio, dok se u podnožju fotografije čita riječ Fiume – jedini detalj koji upućuje na lokaciju. Izuzev toga, može se samo primijetiti da se portretirani nalazi ispred zida obraslog bršljanom, na najvišoj stepenici, u unutrašnjem vrtu djelomično popločenim mramorom ili ispred sivih pozadina lako zamislivim na različitim mjestima. Ostaje neraskidiva, u dobru ili u zlu, veza koja ispisuje povijest Vatea i Grada Rijeke, naglašava Morbin i dodaje:

– Ponavljam fizionomiju pjesnika ‘modelirajući’ svoje brkove i kozju bradicu. Puštam ih da rastu i polako ih oblikujem na licu. Snimam vlastiti portret noseći poze Vatea, ne skrivajući se u njemu. Ne kamufliram se, ja sam ja i želim da se to vidi. Razglednice u ruci u meni evociraju slike skrovitih uglova Rijeke koje nastojim naći… Ipak, osjećam, D’Annunzio je ovuda prošao, zaključuje Morbin.

Iznevjerujući očekivanja publike, i kao potrošna reklamna sredstva i kao umjetnički radovi (nepotpisani i nenaslovljeni), plakati su postavljeni na oglasnim pločama i stupovima diljem Rijeke.

Giovanni Morbin rođen je u Valdagnu, Vicenza, 9. kolovoza 1956. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji, nakon završenog tečaja slikanja kod Emilija Vedove. Živi i radi u Cornedo Vicentinu. Morbin potpuno napušta slikarski rad nakon serije „Bitumen“, koja je nastajala između 1978. i 1980. godine. Od 1978. umjetnik se posvećuje istraživanju ponašanja, a performans postaje njegovo idealno sredstvo za izražavanje ideja.

Paralelno s radom vezanim za ponašanje, Morbina zanima i stvaranje predmeta za svakodnevnu upotrebu, kojima pridaje vrijednost „alata“ (Strumento a perdifiato, Scultura sociale, DNA, L’angolo del saluto, Prêt-a-porter, Fioriera, EU itd.).
Godine 1993. predstavlja svoj rad „Oblici ponašanja“.

Morbin je i koautor i supotpisnik poetske deklaracije ETICA ESPRESSIVA UNIVERSALE (EEU), objavljene 8. svibnja 1994 u dnevnim novinama „Corriere della Sera“. Iste godine osmišlja „Strumento a Perdifiato“, alat za komunikaciju sa samim sobom.
U studenom 1995 osnovao je UNIVERSAL SURFACE, platformu za sve svoje akcije. Otada se njegovi performansi nazivaju „Hybridizactions“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari