ISPOD CRTE

Video | U riječkim vrtićima nema mjesta za svu djecu: Na Korzu se okupile nezadovoljne majke, bilo je i suza

Za majke čija se djeca ne uspiju upisati u vrtić to predstavlja velik problem

U riječkim vrtićima nema mjesta za svu djecu. Nezavisna vijećnica Iva Rinčić s nezadovoljnim majkama od Grada Rijeke traži povećanje subvencija za privatne vrtiće.

Kao kratkoročno rješenje Iva Rinčić predložila je povećanje iznosa subvencije za privatne vrtiće i pronalazak dodatnih prostora za djelovanje vrtićkih i jasličkih skupina već od ove jeseni.

Za majke čija se djeca ne uspiju upisati u vrtić to predstavlja velik problem. Pogledajte njihove izjave.

“Mi smo uputili upit gradonačelniku upravo s pitanjem – koliko točno djece je ostalo neupisano, što u jaslicama što u vrtićima. Spominjele su se brojke 274, ali onda su se pojavile još neke dodatne brojke i moram reći da do danas nismo dobili konkretan odgovor.”, tvrdi Iva Rinčić, nezavisna vijećnica Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Za majke čija se djeca ne uspiju upisati u vrtić to predstavlja velik problem. Svoje iskustvo je iznijela Morena.

“Ja sam mama djeteta od tri i pol godine. Prve godine kada sam ga upisivala u vrtić, kada sam krenula s time, on je imao 6 mjeseci. Već sam znala da će biti problema, zvala sam sve moguće vrtiće, prijavila se za gradske vrtiće… međutim on nije imao nikakve šanse jer je rođendan u 10. mjesecu.”, tvrdi Morena.

Problem se nastavio i dalje.

“Ja sam morala ostati doma, nisam mogla ići raditi jer mi ga nije tko imao čuvati. Nemamo tu privilegiju baka i djedova….”.

Na kraju je svoje dijete upisala u privatni vrtić gdje od rujna očekuje cijenu od 1370 kuna.

Svoje dijete nakon dva pokušaja nije uspjela u riječki gradski vrtić upisati niti Maja. Trenutno je na listi čekanja.

“Ja sam nažalost primorana dati otkaz, evo još par dana da mogu kući biti s djeteteom jer ga nema tko čuvati. Tako da situacija nije bajna, bit ćemo na jednoj plaći.”, kaže Maja

Na kraju konferencije je Iva Rinčić upozorila na novčano opterećenje roditelja koji djecu ne uspiju upisati u riječke gradske vrtiće.

Kao kratkoročno rješenje Iva Rinčić predložila je povećanje iznosa subvencije za privatne vrtiće i pronalazak dodatnih prostora za djelovanje vrtićkih i jasličkih skupina već od ove jeseni, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari