EVO DETALJA

U sklopu programa Sveučilišta za 3. dob pripremaju se dva kratka predavanja

U sklopu programa Sveučilišta za 3. dob, koji organizira Sveučilište u Rijeci, danas, 28. 2. 2024. i sutra, u četvrtak, 29. 2. 2024., u 17 sati na Filozofskom fakultetu održat će se dva kratka predavanja. Otvorena su za osobe starije od 55 godina s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Sudjelovanje je besplatno i nisu potrebne prijave.

Danas u 17 sati izv. prof. dr. sc. Lučka Lorber iz Maribora održat će hibridno predavanje Misija i načela djelovanja sveučilišta prilagođenih dobi. Predavanje će se moći poslušati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 138 ili online putem poveznice na web stanici Sveučilišta.

Sveučilišta prilagođena dobi dugoročna su vizija modernih društva orijentirana prema održivom razvoju. Njihova misija je uključivanje starijih osoba u obrazovne i istraživačke aktivnosti sveučilišta. Uloga akademskih visokoobrazovnih institucija je shvaćanje da su ljudski kapital i inovacije ključni za razvoj. Uspješna provedba strategije na razini visokih sveučilišta zahtijeva ne samo uključivanje entuzijastičnih pojedinaca, već cijelu institucionalnu strukturu za podršku održivosti i inicijativu za cjeloživotno učenje. Svojom djelatnošću i organizacijom sveučilišta prilagođena dobi trebaju osigurati kvalitetu stečenih kompetencija i znanja te otvoren pristup obrazovanju za sve generacije i skupine koje se suočavaju s dodatnim preprekama. Mogućnosti digitalizacije ključne su za promjenu načina obrazovanja stanovništva i njihovog učenja u različitim fazama života. Različite međugeneracijske perspektive su od velike važnosti za razvoj humanog, demokratskog društva, koje je osnova akademskih institucija u pružanju uvjeta za održivi razvoj.

Više informacija dostupno je na poveznici.

U četvrtak, 29. 2. u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u učionici 139 održat će se predavanje doc. dr. sc. Jelene Vukelić, dr. med. Zašto nositi slušni aparat?.

Oštećenje sluha može rezultirati poteškoćama u komunikaciji, što negativno utječe na socijalnu interakciju i često dovodi do socijalne izolacije pojedinaca. Izolacija posljedično može doprinijeti razvoju anksioznosti i depresije. Također, postoje dokazi koji sugeriraju da oštećenje sluha može značajno utjecati na kognitivne procese i doprinijeti pojavi demencije. Dokazana je i povezanost oštećenja sluha i padova. Padovi mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje starijih osoba, uključujući ozljede i gubitak samostalnosti.

Predavanje se zato fokusira na problematiku oštećenja sluha kod starijih osoba i nužnost korištenja slušnih pomagala. Objašnjen je način na koji čujemo zvuk te zašto se javljaju problemi sa sluhom. Prikazane su posljedice koje oštećenje sluha može imati na kvalitetu života pojedinca. Nadalje, objašnjen je način rada slušnih aparata te se ukazuje na važnost korištenja slušnih pomagala kako bi se poboljšao životni standard, komunikacija i prevenirale dodatne zdravstvene komplikacije starije populacije. Predavanje se organizira u suradnji s Fakultetom zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i KBC-om Rijeka.

Više informacija o predavanju dostupno je na poveznici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari