248, 86 EURA

U Studentskom centru Rijeka potpisani ugovori sa studentima o jednokratnoj subvenciji za privatni smještaj

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić posjetila je Studentski centar Rijeka gdje su sa studentima koji su ostvarili pravo na jednokratnu subvenciju za privatni smještaj potpisani ugovori

Središnji državni ured za demografiju i mlade od siječnja ove godine provodi mjeru subvencioniranja troškova stanovanja redovitih studenata kod privatnih stanodavaca koji su ispunjavali uvjete za smještaj u domovima, ali zbog manjka kapaciteta nisu ga dobili.

Studentima se dodjeljuje jednokratni iznos od 248,86 eura (1.875,00 kuna), a ukupno ovu mjeru u Hrvatskoj mogu koristiti 2.206 redovnih studenata.

U nekim hrvatskim gradovima javni poziv već je proveden

U Rijeci se potpora dodjeljivala za 396 studenata, a na javni poziv Studentskog centra Rijeka (SCRI) koji je bio otvoren do 10. veljače prijavilo se 210 studenata – od čega 16 prijava nije bilo važeće.

Ravnatelj SCRI -a Goran Manestar pozdravio je ovu mjeru Središnjeg državnog ureda, izrazivši žaljenje zbog nedovoljnih smještajnih kapaciteta za sve studente koji dolaze studirati u Rijeku. No, u kontekstu toga izrazio je nadu da će se ipak u budućnosti naći način odnosno rješenje za financiranje izgradnje dodatnih paviljona, a za koje postoji prostor na Kampusu, čime bi se riješio ovaj problem te pomoglo studentima. Jer boravak kod privatnih stanodavaca puno je skuplji nego onaj u domu, rekao je ravnatelj Manestar.

Nedostatak smještajnih kapaciteta

Upravo nedostatak smještajnih kapaciteta te porast troškova stanovanja bili su glavni razlozi za pokretanje ove mjere koja u fokus stavlja redovne studente, izjavila je državna tajnica Željka Josić na ovom događaju. Najavivši njezinu nadogradnju i modernizaciju, te mogućnost da se ista ne isplaćuje samo jednom godišnje, već više puta kroz akademsku godinu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin izrazila je zadovoljstvo što je Primorsko-goranska županija bila ta koja je pružila podršku u realizaciji ovog projekta, a gdje se pojavila kao posrednik.

Stilin: Županija će biti i dalje otvorena za ovakve suradnje

“Županija će biti i dalje otvorena za ovakve suradnje te će biti partner riječkom Sveučilištu”, nadodala je Stilin, spomenuvši u kontekstu suradnje sa Sveučilištem projekte kao što su – sufinanciranje Logopedskog centra koji je smješten u prizmelju zgrade Sveučilišnih odjela, zatim sufinanciranje novog studija farmacije, a tu je i stipendija za deficitarna zanimanja za studente kao i sudjelovanje u suosnivanju Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

“Trend je takav da na riječko Sveučilište dolazi sve više studenata koji su izvan Primorsko – goranske županije. U ovom trenutku radi se o 56 posto studenata koji nemaju boravište u našoj Županiji, a taj se udio povećava. Riječko Sveučilište postaje sve atraktivnije to jest smještajni kapaciteti su premaleni, a potrebe puno veće. Godinama razmišljamo kako pomoći studentima pogotovo onima slabijeg socijalnog statusa te onima koji ne uspiju dobiti dom. Iako riječko Sveučilište ima i stipendije te pomaže pri selekciji za dom, za sve zainteresirane to nije dovoljno. Stoga nas veseli ova mjera, ali i to da se s njom nastavlja”, izdvojila je prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete pri Sveučilištu u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari