MLADE SNAGE

Video | Velik uspjeh učenica Ugostiteljske škole Opatija na međunarodnom natjecanju Grand Gourmet

Učenice Ugostiteljske škole Opatija na Međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana u Splitu ostvarile su izvrsne rezultate. Više u video prilogu!

Ovo su mlade snage opatijske Ugostiteljske škole koje su na Međunarodnom natjecanju konobara, barmena, barista i restorana u Splitu ostvarile izvrsne rezultate. Paola, Petra, Ana, Laura i Dora natjecale su se u dvije discipline. U disciplini Sinkronizirano posluživanje jedna je ekipa osvojila brončana odličja.

“Mi smo na Grand Gourmet natjecanju išle nas tri za sinkronizirano posluživanje. Znači posluživale smo sve u isto vrijeme i svaki korak nam je morao biti isti, uz plesne pokrete koje smo mi dodali uz to posluživanje.”, otkriva Petra Milijević, učenica 4. razreda Ugostiteljske škola Opatija za Kanal Ri

Učenice su u 10 zadanih minuta morale pokazati svoje umijeće posluživanja.

“Morale smo postaviti stol, imale smo i plesne pokrete. Bilo je stresa ali jako je bilo zanimljivo – svašta smo naučile i stekle nova prijateljstva.”, kaže Paola Petković, učenica 4. razreda Ugostiteljske škola Opatija.

“Jako sam ponosna na sve nas i na naše mentorice. Bile smo na raznim edukacijama , edukacije su bile o vinima, sirevima i kavama. bilo je zanimljivO, bili su barmeni, baristi bili su odlični…”, kaže Ana Omerović, učenica 3. razreda Ugostiteljske škola Opatija.

U disciplini CHEFS Table u kojoj konobar i kuhar zajednički rade da bi pripremili i poslužili meni od 4 slijeda uz vinsku pratnju, Dora Biruš osvojila je zlatno odličje u disciplini ugostiteljsko posluživanje.

“Drago mi je što je uspio doći takav uspjeh jer to je velika stvar. Treba puno vježbe i znanja. Natjecanje je prošlo jako dobro, imala sam naravno stres ali bilo je pozitivno – stekli smo nova prijateljstva, nova znanja, nova iskustva.”, kaže Dora Biruš, učenica 3. razreda Ugostiteljske škola Opatija.

Uz Doru je u timu bila i Laura koja je u disciplini kuharstvo pripremila meni od 4 slijeda i osvojila srebrno odličje.

“Jako sam ponosna na sebe i na svoju mentoricu. Bilo je tu malo stresa ali prevladali smo. U skladu sa mnom bila je moja konobarica Dora koja je isto super odradila svoj posao….”, rekla je Laura Oštarić.

Na Grand Gourmet-u Splitu natjecalo se 16 škola. Da bi se postigao dobar uspjeh najvažnija je volja, ističe mentorica Aleksandra Miljević.

“Uz volju slijedi jako puno rada, ne samo unazad mjesec-dva prije natjecanja – znači to je konstantan rad kroz cijele godine, zalaganje ne samo unutar škole nego i na praktičnoj nastavi u ugostiteljskim objektima. I kad se to sve zajedno obuhvati, onda dolaze ovakvi rezultati.”, kaže Aleksandra Miljevič, profesorica ugostiteljskog posluživanja iz Ugostiteljske škole Opatija.

Osim volje i želje za uspjehom, presudan je i dobar timski rad.

“Mora biti dobra komunikacija između konobara i kuhara. Ocjenjivalo se sve, komisija je dolazila u kuhinju, bila je u restoranu. Pratili su sami taj rad između onobarice i kuhara.”, otkriva Ljiljana Mikinac, nastavnica kuharstva.

Do kraja godine očekuje ih još jedno natjecanje u Splitu, a do sada se ova škola može pohvaliti brojnim osvojenim odličjima na raznim natjecanjima.

“Mi smo i prije ovog natjecanja bili na međunarodnim natjecanju u Novom mjestu gdje smo ostvarili skoro sve zlatne medalje u tri discipline. Zatim smo bili na natjecanju jako zahtjevnom u Italiji gdje smo u tri discipline osvojili 4. mjesta ali tamo je bilo jedno vrlo teško i zahtjevno natjecanje.”, otkriva Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škola Opatija.

U sklopu europskog projekta Mreža kompetentnosti trenutno se zgrada Ugostiteljske škole adaptira pa se nastava odvija u zgradi bivšeg vrtića u Opatiji. Za vjerovati je da će sljedeća školska godina započeti u adaptiranim prostorima, donosi Kanal Ri

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari