Huanito i službeno pomilovan, majka Zlata presretna: ‘Na njegovom licu pojavio se osmijeh’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Da neće u zatvor znalo se još od siječnja. Prije nekoliko dana dobio je sve crno na bijelo

Huanito Luksetić, koji boluje od multiple skleroze i službeno je slobodan. Dobio je odluku o pomilovanju koju je potpisala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i to nakon što je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje marihuane zbog prodaje. On sam cijelo je vrijeme, tvrdio da ju je uzgajao zbog proizvodnje ulja kako bi ublažio simptome teške bolesti.

Da neće u zatvor znalo se još od siječnja, kad je predsjednica najavila pomilovanje. Prije nekoliko dana dobio je sve crno na bijelo.

“Izrazito je zahvalan predsjednici i sretan je; ono što se na njegovom licu pojavio je osmijeh kad pričamo o tome, ali on traži samo mir i rekao je da je on umoran i da je dao sve od sebe”, rekla je Huanitova majka Zlata.

Iako je tvrdio da je marihuanu uzgajao za proizvodnju ulja, koje ublažava simptome teške bolesti, nije mu pomoglo i oko toga su se vodile najžešće rasprave. Posebno nakon što je pravomoćno osuđen na spomenute dvije godine zatvora.

“Da su suci koji su sudjelovali u ovom procesu i prvostupanjskog i drugostupanjskog suda poznavali pravila svoga posla, mislim na zakone i propise, onda predsjednica ne bi morala posezati za aktom milosti i oslobađati Huanita, odnosno spašavati mu život na taj način”, izjavio je Huanitov odvjetnik Vladimir Gredelj.

Nakon što je Huanitov slučaj stigao u javnost uskoro je pacijentima dozvoljena upotreba lijekova na bazi marihuane. Ali, njemu i drugim pacijentima lijek je bio preskup pa se nadaju da će ga uskoro moći proizvoditi sami.

“To bi bilo jako dobro napraviti za bolesne, a poslije, što se mene tiče, može se dozvoliti i za rekreativno korištenje. Mi u životu nismo nikad pušili ni cigarete tako da mi je svejedeno što se tiče rekreacije, ali za zdravlje nam ulje treba svima”, naglasila je Huanitova majka.

Iako slobodan, lijek za kojeg kaže da je rješenje njegovih zdravstvenih problema, još uvijek je ilegalan. No, teren za moguću legalizaciju polako se otvara, barem je dojam takav.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari