KINO NA DRENOVI! Stižu nagrađeni filmovi s Liburnia Film Festivala

“Liburnia uplovljava”, turneja pobjedničkih filmova festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, narednih će se petaka “sidriti” u Zavičajnom muzeju Drenove u Rijeci

Počevši od petka 23. studenog pa sve do 7. prosinca publika će na Drenovi, na adresi Drenovski put 138a, moći pogledati pobjedničke filmove s prošlog izdanja Liburnia Film Festivala održanog ovog kolovoza u Opatiji.

Projekcije Udruga LFF organizira u suradnji s Društvom štovatelja baštine “Bez granica” a uključuju dokumentarce koji su na LFF-u nagrađeni nagradom i posebnim priznanjem žirija, nagradom publike te stručnim nagradama žirija.

U petak, 23. studenog od 19 sati, gledat ćemo dokumentarce “Meso” redatelja Elvisa Lenića (najbolji film, najbolji regionalni film, najbolji dizajn zvuka 16. LFF-a) i “Patrola Uran” redatelja Lovre Mrđena (najbolja režija, najbolja montaža 16. LFF-a).

Prvi film u fokusu ima tipično istarsko kolinje kojim se autor pozabavio jer je, njegovim riječima, želio napraviti protutežu kulinarskim emisijama koje pripremu hrane prikazuju kao nešto sofisticirano.

Žiri 16. LFF-a dodijelio mu je glavnu nagradu (i nagradu za najbolji regionalni film) zato što “pokazuje da film koji govori o sitnim stvarima može biti velik”. Dizajner zvuka Martin Semenčić za zvuk je na filmu nagrađen zbog “dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana; za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka”.

Dokumentarac “Patrola Uran”, simpatična priča o izviđačkom zimovanju, mladom redatelju Lovri Mrđenu donijela je nagradu za režiju jer je filmom “vješto i odgovorno izgradio međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu te pronašao smisao u detaljima dječje svakodnevice”.

Montažerki istog filma, Heleni Kanini Kiiru, žiri LFF-a dodijelio je nagradu za najbolju montažu zbog “ostvarene koherencije narativa, kvalitetnog ritma te suptilnih montažnih postupaka u službi priče”.

U petak 30. studenog, također od 19 sati, na rasporedu je humoristični doks “Pusti Dobre, pusti” redateljice Vlatke Vorkapić, dobitnik nagrade publike 16. LFF-a.

Ova mediteranska komedija o brodu koji hrvatske otoke opskrbljuje pitkom vodom zapravo je priča o njegovoj neobičnoj posadi. Nosi ju kapetan broda koji je suočen s neprestanom borbom protiv birokracije i lošeg menadžmenta a poseban su mu izazov – bahati turisti.

Na posljednji termin, u petak 7. prosinca od 19 sati, “Liburnia uplovljava” od Drenove će se oprostiti također humorističnim dokumentarcem “Majči” redatelja Josipa Lukića, dobitnikom posebnog priznanja žirija 16. LFF-a. Glavna je protagonistkinja Lukićevog filma njegova majka, temperamentna Dalmatinka.

“U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu, putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu”, naveo je prilikom nagrađivanja žiri.

Ulaz na sve projekcije je slobodan!

Program “Liburnia uplovljava” realizira se u suradnji s mrežom Clubture, a podupiru ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz projekt Centri znanja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Primorsko-goranska županija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views