Nakon devet mjeseci stigle plaće radnicima 3. maja, no većini će novac ‘progutati’ blokade

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Radnici ne vjeruju da će se stečaj izbjeći

Dobre vijesti za radnike 3. maja. Nakon devet mjeseci, isplaćuju im se razlike plaća za listopad i studeni prošle godine. Novac je stigao od prodaje kompleksa TIBO-a, a koja je od 2016. u stečaju. Kao pomoć iz brodogradilišta im je u kriznim danima stigla pozajmica od oko šest milijuna kuna. Novac je sada vraćen.

Radnicima koji grcaju u dugovima ova isplata je – nada.

“Ja sam dobio razliku za deseti mjesec. Oko dvije tisuće kuna. Mi samo znamo da su neki novci stigli, to mi slabo znamo. Mi samo dođemo, odradimo ovdje posao, još uvijek, evo danas smo radili za vulkan i tako, savijamo”, kaže Silvio Šebelj.

Kompleks nekadašnje matuljske tvornice TIBO prodan je jednoj zagrebačkoj tvrtki. Inače, 3. maj je i osnovao TIBO, koji se kasnije odvojio od brodogradilišta, ali mu je u krizi 3. maj pomogao pozajmicom.

Tvrtka TIBO bila je poznata u cijelom svijetu, proizvodila je brodsku opremu za sva hrvatska brodogradilišta, ali i brodogradilišta u inozemstvu. Zapošljavala je oko 150 ljudi, no nakon stečaja 2016. priča staje te TIBO postaje još jedan spomenik propaloj industriji riječkog kraja.

Novac od TIBO-a poboljšat će financijsku sliku brodogradilišta, uoči odluke o stečaju koja je 5. lipnja. K tome sindikati mole Vladu da do ročišta prihvati dovršetak brodova koji se tu nalaze.

“Brodovlasnici žele završiti brodove u 3. maju jer je to najjeftinija opcija. A isto ako bi se u proračun slili određeni milijuni dolara, primjerice na gradnji 733 garantirano se vraća preko 20 milijuna dolara”, rekao je Juraj Šoljić iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja.

Radnici ne vjeruju da će se stečaj izbjeći. “Žao mi je 3. maja, a što ćemo, sad govore da će nas u srijedu proglasit stečaj likvidirat i tako”, kazao je Silvio Šebelj, radnik u 3. maju.

Novac od prodaje TIBO-a većini će progutati blokade, neće ga ni vidjeti, ali kad nemaju ništa i to malo znači jer u ovoj godini nisu primili niti jednu plaću.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: