ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Video | Nemojte ih dirati! Žuti i crveni oblutci novi su ukras plaže Ploče na Kantridi

Screenshot Kanal Ri

Žuti i crveni pametni oblutci novi su ukras plaže Ploče na Kantridi. Naime, u tijeku je istraživanje i nadgledanje ponašanja prirodnih pojava pomicanja umjetnih plaža

Nasipavanje umjetnih plaža zbog povećane industrije turizma potrebno je učiniti na najkvalitetniji mogući način. Za to će se pobrinuti znanstvenici kroz projekt Beachex.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: PETAR BALJAK
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Suradnica sam, jedna od suradnica i suradnika na projektu Beachex.To je projekt Hrvatske zaklade za znanost i srž projekta je zapravo ući u problematiku ponašanja umjetnih plaža – a jedna od njih je plaža Plože u Rijeci.”, kaže Kristina Pikelj s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za Kanal Ri.

Nositelj projekta je Građevinski fakulet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom i Građevinskim fakultetom u Rijeci te Sveučilištem u Lancasteru. Projekt je započeo 2019. a planiran je do 2023. godine.

“Metodologija baš ovog dijela istraživanja je da praktički pratimo kretanje pametnih oblutica koje ćemo nakon svakog juga istraživati gdje su se one pomakle i onda vidjeti tendenciju, korelaciju između kretanja oblutica i klimatskih čimbenika”, objašnjava Filip Kalinić, doktorand Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Razvijanje baze podataka dohranjivanih plaža, informiranje javnosti i jedinica lokalne samouprave o eroziji plaža samo su neke od stavaka koje čine ovaj projekt.

“Imamo tu još i kamere koje smo postavili pa onda pratimo djelovanje valova pomoću kamera. Ovo je, kao što je rekla kolegica, poligon koji će nama služiti za kasnije primjene nekih inženjerskih alata”, dodaje Filip Kalinić.

Hrvatske šljunčane plaže pod pritiskom su brzorastuće turističke industrije koja zahtijeva povećanje postojećih kapaciteta nasipavanjem žala.

“Generalno u Hrvatskoj i šire ideja je da se nasipavanja vrše na način da se ne uništava zajednica morskog dna što se kod nas često i događa. Kada je riječ o umjetnim plažama, moramo znati da čovjek unosi svoju – možemo reći projekciju, želju i tako dalje – ali priroda ipak napravi nakon nekog vremena nešto svoje “, kaže Kristina Pikelj.

Projekt ima cilj pomoći pri gradnji i korekciji umjetnih plaža na način koji bi bio čim održiviji. Riječani se mole da ne diraju označene oblutke te tako ne ometaju istraživanje, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari