Rijeka i Pula nadaju se splitskom poučku: ‘Jednom su nas oslobodili, neka nas i sad izbave’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Brodosplit, u partnerstvu s talijanskim divom Ficantieriem, pokušat će spasiti Uljanik i 3. Maj

Sunce je zasjalo nad pulskim brodogradilištem. Novi strateški partner vraća optimizam radnicima kojima je jedino nada preostala. “Ovo je nakon duže vremena nekakav pozitivan iskorak. Nadamo se što skorijoj isplati plaća, da će se vratit dio radnika koji su otišli”, kazaoa je Matej Zadravec, projektant Uljanika.

“Očekuju što prije novac. Već smo sto puta ponovili da smo stvarno već odavno pri kraju s financijama i svim ostalim”, kazao je David Marsetič, predsjednik radničkog vijeća Uljanika.

No, kad će novac, to još nitko ne zna. Uprava Uljanika ponovno moli za strpljenje jer sad je prvi zadatak program restrukturiranja. “Program mora biti minimalan da bi bio minimalan trošak i za partnere i za državu, a mora biti dovoljan da osigura održivost Uljanika kao dugoročno samostalnu kompaniju”, kazao je Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika.

‘Da plaćamo prošlost? Nema šanse’

A onda dolazimo do glavnog problema – tko će i u kojem omjeru pokriti milijarde kuna dugovanja i uložiti nove milijarde da bi brodogradilište digao na noge. Debeljak kaže kako njegov tim zanima samo budućnost.

“Mi ćemo uložit sami sto milijuna eura u nove dizalice i nove strojeve tokom deset godina, ali prošlost da mi plaćamo? Nema šanse. Takve budale na svijetu sigurno nema”, kazao je Tomislav Debeljak, direktor DIV grupe.

Zato očekuje da dugove podmiri država. Vlada nije najsretnija takvim raspletom, no na sličan način je spašeno i splitsko brodogradilište. DIV je Brodosplit preuzeo prije 6 godina. Splitski škver je tada brojao 3400 zaposlenih i preko milijardu kuna dugovanja.

Debeljaka kao spasitelja dočekuju i u 3. Maju

U idućih pet godina koliko je trajalo restrukturiranje Debeljak je nastavio graditi brodove, ali i dijelove za mostove, brane i vjetrenjače. U tom razdoblju država je poticajima rješavala dugovanja. 2017. brodogradilište je završilo s 2015 zaposlenih i preko 100 milijuna kuna profita.

“Isto to možemo preliti na Rijeku i Pulu”, tvrdi Debeljak. I zato ga kao spasitelja dočekuju i u 3. Maju, iako su, toliko puta razočarani, još uvijek oprezni.

“Neka nam se ne ponovi ono, mi to nazivamo neprijateljsko preuzimanje Uljanika. Neka sad dođu iz Splita. Jednom su nas oslobodili, neka nas i sad izbave”, kazao je Veljko Todorović, radnik 3. Maja.

“Bolje i tako nego da bilo tko ode u stečaj. A da li je rješenje dobro pokazat će se kroz godine koje oni traže”, kazao je Predrag Knežević, radnik 3. Maja.

Nadaju se da će i u Puli i u Rijeci primijeniti splitski poučak, a ne da se ponovi pulski u kojem je 3. Maj potopio i sebe i Uljanik.
Ilija Radić

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari