RIJEKA SUZA: Prije 44 godine u požaru u riječkom rodilištu smrtno stradalo 25 beba

Foto: Arhiva NL/Pixsell/24sata

Rijeku je prije četiri desetljeća pogodila jedna od najvećih tragedija u njezinoj povijesti

“Dobio sam telefonski poziv negdje u 3 sata ujutro 28. ožujka 1975. godine. Liječnik iz mlađe službe me obavijestio otprilike ovako, telegrafski: “Dođite hitno, vatra u dječjoj sobi, ima mrtve djece”, prisjeća se prof. dr. Danko Pavešić, bivši ginekolog bolnice “Dr. Zdravko Kučić”.

Te noći dogodila se nezapamćena tragedija: u požaru u riječkom rodilištu na lokaciji Sušak smrtno je stradalo 25 beba!

Smijenjen je šef klinike, a kao glavni krivac prokazana je 20-godišnja medicinska sestra.

Baš ništa, tada 44-godišnjeg ginekologa sušačkog rodilišta, dr. Danka Pavešića nije moglo pripremiti na ono što je vidio.

“Vi morate znati da je rodilište jedina klinika gdje se stvara život, gdje se ne umire. I sada se desilo posve obratno. U toj zgradi gdje se stvara život, gdje dolaze ljudi na svijet – tišina, smrt i mrak”, prisjeća se dr. Pavešić. “I sva ta djeca pocrnjelih lica, tiha, nema plača, nema ničega, mene je tada nešto počelo gušiti.”

Na mjestu gdje je nekada bilo sušačko rodilište i poprište jedne od najvećih tragedija koja je pogodila Rijeku danas je Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku.

Te noći medicinska sestra koja je bila dežurna u 2.30 sati je odvela bebe majkama da ih podoje. Nakon dojenja vratila ih je u sobu i položila ih, ta djeca su ostala spavati sita u toj sobi. Uskoro se u sobi za novorođenčad, zbog kratkog spoja, zapalila električna grijalica…

Bilo je oko 3.15 ujutro, prošlo je 30 do 45 minuta od prve iskre. No trebalo je proći još vremena prije nego što su obaviješteni vatrogasci…

“Zamislite kakav je tada sustav bio da oni nisu imali telefonsku liniju da bi pozvali vatrogasce, nego su trčali portiru i onda je on zvao vatrogasce”, ističe novinar Ivo Mikučić.

Gledajući iz današnjeg aspekta, sjetite se da je to bila ’75. da mi nismo imali ni sapuna, evo za ilustraciju mi smo se u bolnici prali sa sapunom za veš koji je bio rezan na komadiće, nije bilo mnogih stvari, tada nije bilo valjda sredstava da se bolnica grije noću, nismo imali ni direktan telefon iz rađaone nego preko centrale, štednja je bila na svemu, na materijalu”, ističe dr. Pavešić.

Kasnije je postao profesor, kad su se objedinile sušačka i riječka ginekološka klinika imenovan njenim predstojnikom. Bio je dekan medicinskog fakulteta u Rijeci, rektor riječkog sveučilišta. Porodio je tisuće djece. Stravičnu noć ne zaboravlja.
Ana Trcol

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari