“KAMEN SPOTICANJA”: Postavljena spomen obilježja riječkim žrtvama holokausta

U Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 postavljeno je šest obilježja, ”Kamena spoticanja”, u spomen na članove židovske obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore

Obilježja Kamen spoticanja tijekom dana su postavljena i u Ulici Blaža Polića 6, gdje je postavljeno tri, te u Ulici Slaviše Vajnera Čiče 7, na Pomeriu, gdje je postavljeno jedno obilježje.

Postavljene su u spomen na Rosu Farberow, Soniu Perlow, Jossi Perlow, Maria Perlowa, Paolu Perlow, Sergia De Simone, Aarona Perlowa, Carolu Braun Perlow,Silvia Perlow i Roberta Brauna  koji su 28. ožujka 1944. godine odvedeni iz svojih kuća u Auschwitz i nikad se nisu vratili.

Na ovoj lokaciji postavljeno je šest obilježja Kamen spoticanja.

Događaju su prisustvovale sestre Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije 75 godina s te adrese odvedene u nacističke logore. Uz članove obitelji postavljanju kamena spoticanja, prisustvovali su i predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, zagrebački rabin Luciano Prelević te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Sestre Bucci postavljaju Kamen spoticanja članovima njihove obitelji koji su umrli u nacističkim logorima.

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine, pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli.

Istog dana, u 12 i 30 sati, u Art kinu je prikazan crtić „Andrina i Tatina zvijezda“. Projekciji su prisustvovali učenici riječkih osnovnih škola.

Inače, Kamen spoticanja u Rijeci je 2013. godine postavljen u Starčevićevoj ulici, u spomen na Riječane Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari