SEKS-SKANDAL U RIJEČKOM KBC-u: Mlada kirurginja kolege optužuje za višestruko silovanje

Foto: Ilustracija

Mlada kirurginja optužuje dvojicu kolega za višestruko seksualno zlostavljanje tijekom specijalizacije

Navodni seksualni skandal potresa riječki KBC i Medicinski fakultet! Naime, mlada kirurginja optužuje dvojicu kolega za višestruko seksualno zlostavljanje tijekom specijalizacije.

Jednoga od te dvojice kirurga prijavila je i studentica Medicinskog fakulteta na kojemu je držao nastavu pa je tamo već ostao bez posla. U KBC-u je prošli tjedan ostao i bez šefovske pozicije. Slučaj vodi Općinsko državno odvjetništvo.

Kirurginja koja ih tuži medicinu je završila s lakoćom, dvaput je proglašena studenticom godine, 2009. dobiva željenu specijalizaciju. Tada ju je na radnom mjestu, u garderobi, tvrdi, zaključao i silovao kolega kirurg koji joj je bio mentor.

Navodno ju je ubrzo pokušao silovati ponovno, ali nije uspio. Kako se na specijalizaciji kruži po čitavoj bolnici i ona mijenja odjel, pa s plastične kirurgije ide na torakovaskularnu kirurgiju na lokalitetu Sušak. Tamo ju je 30 godina stariji kolega, tvrdi, šest puta prisilio na oralni seks.

“Ona je 2014. dobila otkaz od KBC-a, ali je na svoj prigovor vraćena natrag i od 2014. ima novi ugovor”, kaže odvjetnica oštećene Ingrid Barić.

S poslom na neodređeno nastavlja se seksualno uznemiravanje 30 godina starijeg kolege. Posljednje je bilo lani u svibnju nakon čega se u njoj sve prelomilo, otišla je odvjetnici, otvorila bolovanje i sve prijavila upravi KBC-a.

“Po tom pitanju mi smo sukladno Statutu naše ustanove pokrenuli sve postupke. U ovom trenutku mi surađujemo sa svim nadležnim institucijama, u ovom trenutku mi očekujemo i očitovanje HLK”, kaže zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Nives Jonjić.

Mlađeg kirurga prošli tjedan su smijenili s pozicije. Uprava bolnice drugo ne smije iznositi pa se ne zna ni što će biti sa sporazumnim raskidom radnog odnosa kojeg traži mlada kirurginja. KBC traži naknadu na specijalizaciju. Mnogi se pitaju zašto je šutjela sedam godina.

“Kad nemaš podrške od onih od kojih bi trebo imat, od sustava prvo to je teško, sam po sebi ili onda dok ne počneš osjećati teške probleme zdravstvene pa kad si primoran spašavat sebe, golu kožu”, kaže odvjetnica oštećene Ingrid Barić.

Spas je potražila kod zaručnika u Irskoj. Kirurg koji ju je prvi put silovao, sumnja se, nije mirovao ni na Medicinskom fakultetu gdje je držao nastavu kao vanjski suradnik. Za seksualno uznemiravanje krajem prošle godine prijavila ga je jedna studentica, saslušani su svjedoci i fakultetsko Etičko povjerenstvo lani u prosincu bilo je odlučno.

“Dakle, odluka je bila da se kolegama na kirurgiji, odnosno kolegama koji rade na katedri za kirurgiju sugerira da osobu iz nastavnog procesa u cijelosti maknu za ovu akademsku godinu”, kaže dekan medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina.

Optužbe su ozbiljne i teške, institucije imaju pune ruke posla, moraju djelovati brzo jer ljaga i sumnja visi nad čitavom bolnicom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari