SJAJNA NOVOST: Riječkom KBC-u doniran prvi uređaj u Hrvatskoj za komunikaciju pacijenata s liječnicima – pogledom

Sofisticirani sustav namijenjen je nepokretnim pacijentima koji nemaju mogućnost komunikacije s okolinom i bolničkim osobljem

U dvorani zgrade Ravnateljstva KBC-a Rijeka – lokalitet Rijeka – predstavljen je sofisticirani uređaj za pomoć nepokretnim pacijentima koji nemaju mogućnost komunikacije s okolinom. Takvi pacijenti sada će moći komunicirati očima pomoću sustava Tobii koji je novost u svijetu, a upravo je riječka bolnica mjesto njegove prve instalacije u Hrvatskoj!

Uređaj stoji 106.260 kuna a projekt su zajednički ostvarili riječki Medicinski fakultet, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Tehnički i Fakultet zdravstvenih studija te Dom zdravlja PGŽ. U instalaciju opreme uključeni su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i tvrtka E-Glas koja djeluje pri sveučilišnom Znanstveno-tehnologijskom parku.

Na skupu je demonstriran princip rada i prednosti uređaja koji značajno unapređuje kvalitetu skrbi o najtežim bolesnicima, a to su oni koji pate od multiple skleroze, afazije te bolesnicima koji se opravljaju od moždanog udara. Tobii “govori” umjesto pacijenata koji to ne mogu i omogućava im komunikaciju s okolinom.

Tobii izgleda poput prenosivog računala koje se fiksira na visini pacijentovih očiju. Riječ je o proizvodu švedske tvrtke Tobii Dynavox koja je vodeća u svijetu za proizvodnju asistivne tehnologije upravljane pogledom i plasira je u industrije računalnih igara, znanstvene ustanove, sofisticiranu industriju te zdravstvo.

Kako sustav Tobii radi, pogledajte u priloženom videu:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari